Društvo

Niske rezerve krvi u pančevačkoj Službi za transfuziju

Pančevo, Uto, 27/06/2017 - 07:16
Aleksandar Stojković

Poslednjih desetak dana rezerve krvi u pančevačkoj Službi za transfuziju su niske. Normalno bi bilo da rezervi ima za 5 do 7 dana, a ova Služba trenutno raspolaže rezervom dovoljnom za svega tri dana.

- Ono sto otežava dodatno je to sto u narednim danima nemamo dovoljan broj planiranih i organizovanih akcija ddk. U najvećoj meri oslonićemo se na naše sugradjane i njihovu svest o tome da je neophodno da pomognu lečenje bolesnika, koji su zavisni od transfuzije krvi. Trenutno imamo i nekoliko pacijenata koje lečimo primenom koncentrata trombocita - za šta nam je potrebno da u jednom danu dodje 5-6 davalaca krvne grupe koja je kompatibilna sa pacijentom, rekla nam je Dr Radmila Railić Ristovska, šef odseka bazične transfuzije

Juče je Transfuziju posetilo dvadeset naših sugrađana i dalo krv. Dogovorene su akcije  29. juna RNP od 7-10 i 30.juna A.D. Vojvodina Starčevo od 7-9 h.

Svi ostali sugrađani koji žele da daju krv mogu to da učine radnim danom od 7-15 i subotom od 8-13 sati.

 

- Ukoliko ste u mogućnosti, dodjite po hladovini ranije, uzmite lagani doručak, i dovoljno tečnosti. Predhodno veče lezite malo ranije naspavajte se - premor utiče da vrednosti hemoglobina budu niže. Sa sobom ponesite i lični dokument, poručuje Dr Radmila Railić Ristovska.
 MarketingNajnovije vesti