Foto: pixabay
Doktori apeluju na građane da poklone krv

Niske rezerve krvi u Službi za transfuziju

Pančevo, Čet, 07/07/2016 - 08:33
Ivana Predić

U Službi za transfuziju krvi Opšte bolnice Pančevo ovih dana rezerve svih krvnih grupa su na nešto nižem nivou nego prethodnih meseci.

Kako smo saznali od dr Radmile Railić Ristovske, šefa bazične transfuzije u Službi, krvi ima dovoljno za tri do četiri dana, a optimalno bi bilo da tečnosti koja život znači bude dovoljno za lečenje pacijenata za sedam dana.

Ipak, kako navodi naša sagovornica svi pacijenti kojima je potrebna krv su zbrinuti.

„Ovih dana imamo nekoliko teških bolesnika za koje obezbeđujemo trombocite. Oni se pripremaju iz sveže krvi i da bismo ih obezbedili neophodno je da imamo šest davalaca dnevno, što nije lako. Bilo bi nam znatno lakše kada bismo imali mešalicu za trombocite, što bi nam omogućilo da sakupljamo trombocite tokom pet dana“, objasnila je dr Radmila Railić Ristovska.

Ona navodi da dnevno u Službu za transfuziju dođe između 10 i 20 davalaca, a da se potroši 20 do 30 doza krvi.

Kako bi se povećale rezerve dragocene tečnosti danas i sutra, 7. i 8. jula, biće organizovane akcije dobrovoljnog davanja krvi u fabrici „Azotara“, a dogovorena je još jedna akcija. Radnici JKP „Zelenilo", daće krv u utorak, 12. jula, u prostorijama Službe za transfuziju.

Doktorka apeluje i na građane da dođu u Službu za transfuziju, svakog radnog dana od 7 do 15 sati i subotom od 8 do 13 sati, i daju krv, kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje Službe i lečenje pacijenata.

I. Predić

 Marketing

Najnovije vesti