Ove godine u 12 gradova širom Srbije pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži“

Noć istraživača 30. septembra i u Pančevu

Pančevo, Sre, 07/09/2016 - 15:03
Mirjana Marić Veličković

Sedma Noć istraživača u Srbiji održaće se u petak, 30. septembra u dvanaest gradova Srbije – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Pančevu, Šapcu i Subotici, pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži“. Ulaz je besplatan za sve događaje.

– Cilj Noći istraživača je da promoviše naučnu karijeru kao izbor mladih i neopredeljenih. Školarci, kao ciljna grupa, bilo osnovci ili srednjoškolci, su oni kojima treba da skrenemo pažnju na značaj nauke, a istovremeno da im pokažemo koliko je nauka zabavan i kreativan posao. Iako smo odavno prevazišli stereotipe o naučnicima u filmovima, u stvarnom svetu stereotipi i dalje postoje i krajnje je vreme da ih se rešimo. Iz tog razloga pokušavamo da na svakoj manifestaciji Noći istraživača, sem istraživanja i profesionalnog života, pokažemo hobije i druga interesovanja naučnika iz privatnog života, rekla je na konferenciji za novinare Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković” i koordinatorka Noći istraživača.

Migracijama će se, poslednjeg petka u septembru od 17 do 22 časa, baviti program Noći istraživača u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevcu, Inđiji i Petnici.

U Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Inđiji, Šapcu i Pančevu od 16 časova pa sve do ponoći kroz COOL nauku – nauka niskih temperatura, posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne COOL eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu koliko je nauka COOL. Na istom mestu moći će da popričaju na COOL teme sa našim COOL naučnicima, uz COOL poslasticu – naučni sladoled.

Kao uvod u ovu Noć, Novosađani su pozvani da već 23. septembra prisustvuju naučno-popularnom predavanju „Ledeno doba”, profesora Mlađena Jovanovića u klubu Kvoter, od 20 sati. Naučno-popularni program od 16 pa do 22 sata, očekuje i Zrenjanince u Kulturnom centru, Subotičane kod Zelene fontane, Šapčane na Glavnom trgu i Pančevce u centru grada.

– Ono što primećujemo u svetu poslednjih nekoliko godina je da, „štreberi” konačno počinju da dobijaju pažnju koju zaslužuju, da znanje i inovativnost čak postaju trend. Ono što mi naučnici, odavno već znamo, a sada želimo da podelimo sa svima, jeste ta `cool` strana nauke - ne samo kroz interesantne naučne teme i eksperimente već i kroz zaista kul naučnike koji će biti tu u ovoj Noći da vam pokažu neke kul demonstracije, da vas nauče nešto o nauci niskih temperatura, da podele sa vama svoja iskustva sa žongliranjem, perkusijama i ostalim kul stvarima kojima se bave kada se ne bave naukom. A zatim, nakon ove noći kul nauke, u okviru Cool&Hot projekta Noći istraživača vas u 2017. godini čekamo sa pričom o najaktuelnijim i gorućim temama kojima se nauka bavi, poručila je Tijana Prodanović, sa novosadskog PMF-a, programska direktorka manifestacije u Novom Sadu.

Evropska Noć istraživača prošle godine okupila 1,1 milion građana

U više od 250 gradova održaće se 11. Evropska Noći istraživača, manifestacije koja ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje. U prošlogodišnjoj, jubilarnoj, desetoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri. U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot.

Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke. Projekat Cool&Hot koordinira Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.

Opširnije o događanjima širom Srbije možete videti na sledećem linku. Marketing

Najnovije vesti