Društvo

Noć istraživača u Pančevu

Izvor: 
DOP/nocistrazivaca.rs Pet, 25/09/2015 - 02:18

Šesta po redu Noć istraživača u Srbiji, održaće se u petak, 25.septembra, u brojnim gradovima Srbije. Centar za promociju nauke, kao jedan od partnera na projektu, učestvuje u organizaciji manifestacije u gradovima Vojvodine uz Univerzitet u Novom Sadu. Tokom Noći istraživača, CPN će učestvovati u naučnopopularnom programa “Y faktor” u Pančevu, u okviru koga organizuje tribinu „Zašto je lako poverovati“, u 19 časova, u dvorani „Apolo"“.

Na tribini, fizičar, psiholog i pisac naučnopopularnih tesktova govoriće sa raznih stanovišta o pseudonauci, zabludama, ljudskoj potrebi da se posumnja i poveruje, kao i o tome zašto je lakše verovati u mitove nego u naučne istine.

Učesnici tribine:

Milovan Šuvakov, Institut za fiziku; pomoćnik ministra za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Dr Oliver Tošković, Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju, Filozofski fakulet, Beograd Dragoljub Cucić, fizičar, direktor Regionalnog centra za talente u Pančevu Voja Antonić, pisac naučnopopularnih tesktova

Moderator:

Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija u Centru za promociju nauke

Polaznici Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin”, uz nadzor mentora,će održati tri predavanja propraćena radionicama za decu svih uzrasta, takođe u petak, 25. septembra od 20 do 23 časa u Galeriji Milorada Bate Mihajlovića Kulturnog centra Pančeva (Žarka Zrenjanina 4, nekadašnje prostorije 'Pančevca').

Predavanja su:

  • Matematika u prirodi – simetrija i lepota (kratko predavanje) propraćeno radionicom “Napravi svoj privezak, nakit, ukras…”
  • Radionica: Napravi svoj parfem, propraćeno kratkim predavanjem o eteričnim uljima
  • DNK – kako nas opisuje; predavanje propraćeno formiranjem lanca papirnog DNK (origami) kao i eksperimentom sa izolacijom DNK iz jagode
  • Napravi svoju bašticu – radionica (sadnja biljaka)

Evropska Noć istraživača, inače, ove godine slavi svoj deseti rođendan. Ovaj jubilej dešava se u Međunarodnoj godini svetlosti, simbolično naglašavajući svoj cilj: osvetljavanje puta za za prevazilažnje postojećeg jaza između naučne zajednice i šire javnosti.

Kao i svake godine, svi sadržaji su besplatni, prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju prethodno formalno obrazovanje. Program je usmeren na razne naučne oblasti, a posetioci će biti u prilici da se upoznaju i sa pravim naučnicima.Marketing

Najnovije vesti