• Novi sistem upisa na fakultete od 2018. godine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dosadašnji način upisa na fakultete se menja od 2018. Prijemni ispiti će otići u prošlost, a umesto njih, srednjoškolci će polagati nacionalnu maturu. Pilot-matura biće održana već 2018. godine.

    Generacija koja je srednju školu upisala 2015. biće prva koja će polagati nacionalnu maturu po završetku srednje škole. Pilot-projekat nacionalne mature uvešće se 2018. godine. Nacionalna matura trebalo bi da zameni prijemni ispit na fakultetima, a srednjoškolcima će omogućiti kvalitetniji prelazak iz srednjih škola na studije.

    Sa položenom nacionalnom maturom svaki svršeni srednjoškolac moći će da pošalje prijave na neograničen broj fakulteta. Probni ispit nacionalne mature koji bude održan 2018. godine biće poput onog za srednje škole (mala matura) – obavezan.

    Polagaće se u matičnoj srednjoj školi i označavaće završetak školovanja. Takođe, plan je da nacionalna matura, bez obzira na to koju je neko srednju školu ili gimnaziju završio, nikoga ne sprečava da se obrazuje onako kako hoće i gde želi. To znači da onaj koji je završio srednju građevinsku ima priliku da upiše medicinu, a i onaj sa srednjom medicinskom može biti građevinski inženjer.

    Odrediće se grupa predmeta koje će polagati na nacionalnoj maturi, tako da svi budu jednaki. Međutim, koji će to predmeti biti, kao i ostale detalje znaćemo tek u maju. Kako je ranije nagađano, za srodne fakultete bili bi isti predmeti, ali ti detalji tek treba da budu usklađeni.

    Oni koji nisu imali obavezno polaganje nacionalne mature, a hteli bi da upišu fakultet kada ta ideja zaživi, moraće da polažu ispit u srednjoj školi, jer prijemnih na fakultetima neće biti. Međutim, u kojoj srednjoj će polagati, kako i u kojem obimu, kao i sve detalje ovog plana imaćemo tek od maja – naglasili su u Ministarstvu. Probna nacionalna matura koja će se polagati 2018. godine neće imati nikakvu težinu. Generacija koja je bude radila svakako će polagati prijemni na fakultetu.

    Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će se na taj način raditi ocena škole, eksterna ocena jedne cele generacije. Osim nacionalne, biće uvedena i međunarodna matura koja je, kaže ministar, uzor svima u svetu, postoji od 1970. godine i obuhvata sve kontinente.

    Dosadašnji način upisa na fakultete se menja od 2018. Prijemni ispiti će otići u prošlost, a umesto njih, srednjoškolci će polagati nacionalnu maturu. Pilot-matura biće održana već 2018. godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]