Društvo

Novine u predlogu Zakona o zdravstvenom osiguranju: Ženama operisanim od raka korekcija dojki o trošku RFZO

Izvor: 
Tanjug Sre, 17/08/2016 - 21:15
Izabrani lekar ubuduće će moći pacijentima da otvori dvostruko duže bolovanje - do 60 dana, dok će ženama obolelim od raka, kojima je odstranjena dojka, ubuduće rekonstrukciju ili korekciju dojki plaćati država.

To su samo neke od novina predviđene nacrtom Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji bi pred poslanicima u parlamentu trebalo da se nađe na jesen, a od 1. janura naredne godine da počne da se primenjuje.

Predloženo je i da osnov za naknadu zarade tokom bolovanja bude prosečna plata u prethodnih 12 meseci, a ne kao do sada – poslednja tri meseca, a razlog su, kako se navodi, uočene zloupotrebe.

„Dato je ovlašćenje izabranom lekaru da može da utvrdi dužinu privremene sprečenosti za rad i pravo na bolovanje do 60 dana. Za taj period isplata će ići kao i do sada, prvih mesec dana na teret poslodavca, a od 31. dana će ta obaveza preći teret RFZO", rekla je Tanjugu pomoćnica ministra zdravlja Slađana Đukić.

Ona dodaje da je predloženim izmenama zakona data mogućnost lekaru specijalisti da može da izda uput za stacionarno lečenje pacijenta, ako proceni da je to potrebno.

Novina je i da će žene kojima je zbog karcinoma uklonjena jedna ili obe dojke, ubuduće rekonstrukciju ili korekciju dojki dobiti o trošku države.

Nacrtom Zakona akcenat je stavljen i na skrining programe – preventivne preglede, za sve građane, a troškove će snositi RFZO za osigurana lica, a za one koji nemaju overenu zdravstvenu knjižicu troškove će snositi država.

Đukić je rekla da se preventivni pregledi organizuju kako bi se bi se sprečilo oboljevanje od najtežih vrsta bolesti, jer otkrivanjem bolesti u ranoj fazi veće su šanse za izlečenjem.

Za one koji se ne odazovu na poziv za preventivni pregled nekoliko puta, a ne opravdaju izostanak, gube kasnije pravo na lečenje te bolesti o teretu države, ali samo u slučaju da obole do sledećeg ciklusa pozivanja.

Tokom boravka u inostranstvu predlog je da Republicki fond za zdravstveno osiguranje plaća troškove hitne medicinske pomoći pružene u inostranstvu, u slučaju da pacijent pre odlaska na put nije nabavio potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite. 

Novina je i za roditelje dece bolesne od raka, teškog oštećenja moždanih struktura i drugih teških oboljenja, da će imati pravo na bolovanje tokom kompletnog lecenja deteta do njegove 18 godine i primaće 100 odsto zarade.

Đukić kaže da je Zakon o zdravstvenom osiguranju jedan od sistemskih zakona i ovih dana je predviđeno da uđe u proceduru organizovanjem javne rasprave, gde će svi zainteresovani moći da dostave svoje predloge i mišljenja kako bi se eventualno predlog korigovao.

Autor: TanjugMarketing

Najnovije vesti