Društvo

Novo vozilo za Službu hitne medicinske pomoći

Izvor: 
013info Čet, 07/04/2016 - 15:08

PANČEVO - Ključeve novog sanitetskog vozila za službu Hitne medicinske pomoći Pančeva, direktoru Doma zdravlja Pančevo dr Slobodanu Ovuki svečano je, u četvrtak 7. marta, uručio gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov, u prisustvu članice Gradskog veća zadužene za zdravstvo dr Mirele Petrović, načelnika službe Hitne medicinske pomoći dr Miroslava Tepšića i člana Veća zaduženog za omladinu Marka Radakovića.

„Naša je osnovna dužnost, da imamo adekvatan i iznadprosečan nivo primarne zdravstvene zaštite za Srbiju i Hitna pomoć, kao organizaciona celina Doma zdravlja, čiji smo mi osnivač je prva ustanova i ljudi koji u njoj rade se prvi susreću sa najtežim slučajevima i kojima je potrebna urgentna pomoć i zato smo mi još pre nekoliko godina odlučili, imajući u vidu očajno stanje voznog parka koje je bilo u Hitnoj pomoći, da probamo da makar svake godine izdvojimo sredstva za po jedno novo vozilo i, evo, sada ima šest ovih vozila za urgentno delovanje", istakao ovom prilikom Saša Pavlov i dodao da će Grad izvršiti analizu šta je još potrebno da se hitno nabavi i pozvao potencijalne donatore da razmisle o mogućoj donaciji vozila za potrebe Doma zdravlja.

Direktor Doma zdravlja, dr Slobodan Ovuka je rekao da je ovo je najmoderniji sanitet trenutno, koji se proizvodi i za zemlje Evropske unije, koji je u startu rađen kao sanitetsko vozilo. Služiće za prevoz urgentne ekipe i ima klasičnu opremu koju treba da ima, defibrilator, aspirator i ostalu, dodatnu opremu koja je potrebna urgentnoj ekipa da ide na one najteže slučajeve. .

Dr Miroslav Tepšić, načelnik Službe hitne medicinske pomoći je rekao da je potreba Službe da dobije bar jedno vozilo godišnje, kako bi mogli stara vozila da rashoduju.

„Do sada smo imali pet vozila i ovo vozilo nam znači jer će sada ovih pet moći manje da se koriste, biće manje kvarova, jer sva vozila koja koristimo su prešla preko 300 000 kilometara. Tri vozila su nam trenutno u kvaru i svako vozilo koje dobijemo nam je od velike važnosti", rekao je Tepšić,  i dodao, „Nama su potrebna vozila u kojima ekipa od tri člana može da radi oko pacijenta. To su velika vozila koja su maskimanlno opremljena, svom opremom koja je potrebna za reanimaciju životno ugroženih pacijenata. Nedostaju nam i aspiratori, respiratori, šanc kragne i daske za transport".
MarketingNajnovije vesti