• NZS: Javni poziv za realizaciju programa pripravnika

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni poziv za realizaciju programa pripravnika, koji podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenih za samostalan rad u struci i polaganje pripravničkog ili stručnog ispita, uz zasnivanje radnog odnosa.

    Ovaj javni poziv raspisan je za poslodavce iz privatnog sektora, iz ruralnih područja, kojima će NSZ refundirati sredstva za troškove dela zarade, sa pripadajućim porezom i doprinosima, za obavezno socijalno osiguranje lica uključenih u program. U zavisnosti od obrazovanja pripravnika, program može trajati 6 meseci – za one sa diplomom srednje škole, 9 meseci – za pripravnike sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem, ili 12 meseci – za pripravnike sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem. NSZ refundira poslodavcu troškove dela zarade, poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na mesečnom nivou u iznosu do 28 400,00 dinara. U programu pripravnika mogu učestvovati samo nezaposleni koji su upisani u evidenciju Nacionalne službe u ruralnom području, nisu u najbližem srodstvu s poslodavcem, prvi put zasnivaju radni odnos u svojstvu pripravnika i nisu bili u radnom odnosu niti radno angažovani kod poslodavca – podnosioca zahteva u poslednjih 6 meseci. Selekciju nezaposlenih vrši NSZ u saradnji sa poslodavcem. Zahtev za učešće u programu, podnosi se filijali NSZ, prema mestu rada pripravnika, neposredno ili putem pošte, na propisanom obrascu, koji se može dobiti u svakoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe ili preuzeti sa sajta www.nsz.gov.rs.

    Informacije o programu pripravnika mogu se dobiti u filijali Pančevo na telefone 306-836, preko Pozivnog centra NSZ na telefon: 0800-300-301 ili na sajtu www.nsz.gov.rs.

    Javni poziv je otvoren do utroška sredstava izdvojenih za ovu namenu, a najkasnije do 20.09.2016.godine. Ovaj program se sprovodi u okviru projekta „Pomoć teže zapošljivim grupama“ koji se finansira sredstvima Evropske unije. Na taj način, Evropska unija pomaže unapređenju politike zapošljavanja i smanjenju nezaposlenosti u Srbiji. EU izdvojila je 6,5 miliona eura, a NSZ 3,6.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo