• Obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja u Kovinu i Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pod sloganom “Briga o mentalnom zdravlju: neka to postane stvarnost za sve” Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Kovin” obeležila je 10. oktobar – Svetski dan mentalnog zdravlja.

    Ovim povodom, u saradnji sa Milivojem Grčićem, direktorom Centra za kulturu Kovin, 8. oktobra održan je niz aktivnosti na terasi Centra za kulturu. U okviru zajedničkih aktivnosti Specijalne bolnice ,,Kovin“ i psihološkog savetovališta ,,Moje mesto“, a u saradnji sa Gradskom upravom Pančevo, Svetski dan mentalnog zdravlja obeležen je 9. oktobra u holu uprave. Podršku u organizaciji i obeležavanju dala je i Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu, saopštila je kovinska Bolnica.

    “U kriznim situacijama kao što je pandemija virusa korona, građanima je od presudnog značaja podrška stručnjaka za mentalno zdravlje, u cilju prevazilaženja neizvesnosti i osećanja straha, kao i ublažavanja teškoća usled nastale situacije i sprečavanja ozbiljnijih psihičkih problema. Želimo da Vas podsetimo na važnost otvorene komunikacije, odnosa poverenja i solidarnosti, kako bismo očuvali mentalnu stabilnost i mir. Briga o mentalnom zdravlju jednako je važna kao i briga o fizičkom zdravlju. U tom smislu, tim stručnjaka za mentalno zdravlje naše bolnice stoji Vam na raspolaganju za sva Vaša pitanja, strahove, nedoumice i nejasnoće“, poručila je vršilac dužnosti direktora SBPB ,,Kovin” dr Jovanka Petrović.

    Građani su imali priliku da razgovaraju sa profesionalcima iz oblasti mentalnog zdravlja, da dobiju savete o očuvanju i unapređenju istog, kao i da pogledaju izložbu ručnih i umetničkih radova pacijenata naše bolnice, nastalih na radnoj terapiji. Takođe, zainteresovani građani bili su u prilici da urade skrining testove na najčešće mentalne poremećaje. Posetioci su mogli da pogledaju prezentaciju na temu “Kako zaštiti mentalno zdravlje tokom pandemije kovida19”.

    Prisutnima je podeljen edukativni materijal, deo kampanje “Može da se desi svakome”, koju sprovodi organizacija Caritas Srbije sa mrežom partnera, sa ciljem da se podigne svest o značaju prevencije i zaštite mentalnog zdravlja i borbe protiv stigmatizacije osoba sa mentalnim smetnjama.

    Podsetimo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Kovin” otvorila je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna, a nedavno se priključila i pokretu za borbu protiv depresije “Nesalomivi”. Dominantni problemi i tegobe povodom kojih su se građani najčešće javljali su: depresija, zabrinutost, neizvesnost, socijalna distanca, usamljenost, uobičajeni životni problemi i sl.

    Zaposleni u SBPB “Kovin” Kovin apeluju na građane da se ne ustručavaju da pozovu i potraže stručni savet za svoje probleme, kao i pomoć kada je reč o mentalnom zdravlju, jer briga o mentalnom zdravlju, zapravo je važan deo brige o sebi, o svom ukupnom zdravlju, o kvalitetu sopstvenog života.

     

    Pod sloganom “Briga o mentalnom zdravlju: neka to postane stvarnost za sve” Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Kovin” obeležila je 10. oktobar – Svetski dan mentalnog zdravlja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]