• Obnova unutrašnjosti najvećeg reformatskog hrama u regionu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    U monumentalnoj crkvi u Debeljači urađena je kompletna izolacija i betoniranje poda, vraćene su originalne pločice, klupe od hrastovine su restaurirane, postavljena su nova ulazna vrata i okrečeno je 7.200 kvadrata zidnih površina, piše Politika.
     
    Monumentalna reformatska crkva u Debeljači, o kojoj poslednje tri godine brine i Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, dobila je obnovljeni enterijer. Urađena je kompletna izolacija i betoniranje poda, vraćene su originalne pločice, klupe od hrastovog drveta su restaurirane, postavljena su nova ulazna vrata i okrečeno je 7.200 kvadrata. Za jesen su planirani radovi na stolariji tornja, a onda će na red doći i fasada kao kruna obimne rekonstrukcije koja traje već petnaestak godina. Velelepno zdanje u centru najvećeg naselja opštine Kovačica dom je zajednice Mađarske hrišćansko-reformatske crkve, čija sveštenica Marija Besedeš podseća da je toranj ranije renoviran i obložen bakrom, a da završetak obnove zavisi od priliva sredstava.

    – Za sve do sada urađeno možemo da zahvalimo donacijama pojedinaca, bratskih zajednica iz Rumunije i Mađarske i novcu dobijenom na konkursima mađarske države. Velika nam je želja da obnovljena crkva ima i restaurirane orgulje iz 1870. godine – kaže za „Politiku” Marija Besedeš.

    Ovaj hram je podignut na temeljima prve, manje crkve iz 1804, izgorele u velikom požaru. Najveća je reformatska bogomolja u regionu, u njoj ima mesta za više od hiljadu vernika. Inženjer-projektant Šagok Aldar opredelio se za svedeni eksterijer i enterijer belih zidova s reljefima, bez fresaka, ikona i skulptura, uobičajenih u hramovima drugih veroispovesti. Izgradnja je završena 1838, a naročito su dragocene preko vek i po stare mehaničke orgulje sa 16 registara, delo segedinskog majstora Janoša Kovača, koje se i danas koriste na nedeljnim bogosluženjima, kao i mehanički sat rad radionice Pantelić iz Zemuna. Početkom prošlog veka jednobrodna građevina dobija kupolu sa zvonikom iznad ulaza, visokim 68 metara, u kom se nalaze tri zvona.

    Mađarska reformatska crkva u Debeljači nadživela je sva istorijska previranja i pre dve godine obeležila 220 leta od osnivanja kao najstarija hrišćanska zajednica na području opštine Kovačica. Osnovana je 12. maja 1799. pod vođstvom sveštenika Tara Janoša i danas ima oko 1.200 članova.

     
     

    U monumentalnoj crkvi u Debeljači urađena je kompletna izolacija i betoniranje poda, vraćene su originalne pločice, klupe od hrastovine su restaurirane, postavljena su nova ulazna vrata i okrečeno je 7.200 kvadrata zidnih površina

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo