Društvo

OČNO ODELJENJE PANČEVAČKE BOLNICE NEMA DOVOLJNO LEKARA: Na listi čekanja 1700 pacijenata

Pančevo, Sub, 01/07/2017 - 08:00
Mirjana Marić

U naredne tri godine dva od sedam lekara koja su zaposlena na Očnom odeljenju Opšte bolnice Pančevo će otići u penziju. Specijalizacija traje četiri godine, a pančevačkoj bolnici trenutno nema nijednog specijalizanta u oblasti oftamologije.

Lekari u ovoj zdravstvenoj ustanovi godišnje urade oko 500 operacija, a tendencija je da ovaj broj poveća na 750.  

- Na listi čekanja se nalazi oko 1.700 ljudi. Dosta operacija se uradi preko Fonda u privatnim klinikama, čak i do šesto. Tako može da se znatno smanji lista čekanja, rekao je načelnik Očne bolnice dr Dragan Stanković.

Ove godine je Očno odeljenje okrečeno, a ambulanta izmeštena u uličnu zgradu. Zgrada u dvorištu će u periodu rekonstrukcije internog odeljenja biti Zavod za javno zdravlje. Kao što je 013info već pisao, u operacionoj sali je promenjen pod, a novina je da su za čekaonicu obezbeđene nove stolice. Kako ističe načelnik dosta sredstava se izdvaja i za redovno servisiranje aparata koji rade punim kapacitetom. 

Od sedam lekara, samo troje radi operacije katarakte. Osim ove procedure rade se i operacije katarakte fako metodom, laser intervencije kod dijabetičara, operacije na kapcima, ultrazvuk oka, strabološki pregledi i opšti oftalmološki pregledi.

- Pokrivamo područje južnog Banata, kad su u pitanju operacije katarakte, a za laser intervencije dolaze i pacijenti iz Smedereva. Broj lekara je nedovoljan da pokrije sve potrebe s obzirom da svi dijabetičari dolaze barem jednom godišnje na očni pregled. Mnogi hipertoničari i kardiološki, kao i neurološki pacijenti zahtevaju i oftalmološku obradu, istakao je načelnik.

U hitnoj ambulanti pregleda se dnevno i do četrdeset pacijenata. Osim hitnih slučajeva ima i onih koji ne mogu da zakažu pregled - relativno hitni pacijenti. Hitna stanja su povrede oka, akutne infekcije oka, akutna alergijska stanja, nagli pad vida. Gužve nastaju jer pacijenti često zaobilaze opštu praksu i direktno dolaze na Očno odeljenje.

- Nastojimo da dobijemo barem još jednog lekara što bi nam omogućilo veći broj termina. Dnevno se zakazuje dvadeset pregleda i to je maksimum, jer svako povećanje bi išlo na uštrb kvaliteta pregleda koji dugo traju i odvijaju se u dve faze - provera vizusa i očnog pritiska, a zatim širenje zenica i pregled nakon ovog postupka, kaže dr Stanković.

Prošle godine je u Očnoj bolnici bilo oko 30.000 pregleda. Izvršeno je 500 operacija katarakte i 240 ostalih operativnih intervencija.Marketing

Najnovije vesti