Rak dojke ribon
Društvo

Od raka dojke u Pančevu 2018. godine umrlo više od 40 žena

Pančevo, Sub, 12/10/2019 - 10:08
Ivana Vlajovic


Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u našem Gradu od raka dojke tokom 2018. godine obolela je 81, dok su umle 42 žene. Prema kalendaru zdravlja, oktobar se obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, koji je najčeći maligni tumor kod žena kako u našoj zemlji, tako i u svetu.

U Južnobanatskom okrugu, svake godine od ove bolesti oboli između 175 i 180, dok godišnje umre od 75 do 80 žena. Poslednjih pet godina najveći broj obolelih registrovan je kod žena u dobi od 55. do 64. godine života, međutim, bolest je prijavljena i kod mladih osoba, starosti između 25 i 30 godina. Najveći broj umrlih žena od raka dojke starosti je između 55 i 69 godina, a najranije registrovani smrtni ishod bio je kod osobe stare samo 30 godina, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo. Na teritoriji Vojvodine registrovana je viša stopa i obolevanja i umiranja od malignih tumora dojke u odnosu na republički prosek.

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), kada je u pitanju rizik obolevanja od raka dojke, Srbija se, zajedno sa većinom zemalja zapadnog Balkana, nalazi u sredini navedene lestvice. Međutim, kada je u pitanju smrtni ishod, procene IARC iz 2018. godine pokazuju da su žene u Srbiji, odmah posle žena u Crnoj Gori, pod visokim rizikom umiranja od raka dojke u odnosu na druge osobe ženskog pola u Evropi.

Dokazano efikasno rešenje za smanjenje stope umiranja od ove bolesti je njeno rano otkrivanje, odnosno sekundarna prevencija ili skrining raka dojke. Ohrabruje činjenica da ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme u 80-90% slučajeva lečenje ima dobru prognozu. S tim u vezi, rano otkrivanje raka dojke ima izuzetnu važnost, pa iz Zavoda za javno zdravlje apeluju na žene da se odazovu pozivu za skrining mamografiju, jer je rak dojke je izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

Tokom ciklusa organizovanog skrininga raka dojke u Srbiji, koji je sprovoden 2017/2018. godine pregledano je ukupno 93.506 žena i otkriveno je 346 karcinoma kod žena koje nisu imale nikakve tegobe. U organizovanom skriningu učestvovalo je 35 opština.
MarketingNajnovije vesti