Odloženo suđenje dr Aleksandru Ivici

Odbrana opstruiše sudski proces?

Pančevo, Pet, 01/07/2016 - 19:24
Ivana Predić

Sudija upozorio optuženog da će biti priveden ukoliko se ne pojavi na narednom pretresu

Suđenje u postupku protiv dr Aleksandra Ivice, koji je optužen za nesavesno lečenje Marijane Jojkić (26), koje je zakazano za danas, 1. jul, odloženo je za 15. avgust.

Kako je sudija Irinel Dalea obrazložio, suđenje će biti odloženo zbog toga što okrivljeni nije dobio novi optužni predlog, te iz tog razloga nije mogao da se upozna sa novom optužnicom i pripremi odbranu, na šta ima pravo.

Ipak, sudija je dodao da je svim stranama u interesu da se ovaj postupak koji se vodi već deset godina okonča, te je pozvao sve strane u postupku da budu efikasni, savesni i racionalni. On je napomenuo da je sud naložio hitno uručenje optužnih predloga i poziva za svedoke, kako se ne bi odugovlačilo. I pored toga, optuženi nije primio optužnicu. On se pravdao time da je tada bio van grada.

Sudija je ovom prilikom uručio prisutnima i rešenje kojim se usvaja zahtev optuženog dr Aleksandra Ivice da suđenju prisustvuje stručni savetnik.

Ipak, nije usvojen zahtev da tog stručnjaka plati sud, već će to morati da učini optuženi.

Željka Bjelić, tužiteljka Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu protivila se predlogu odbrane da stručni savetnik dobije spis predmeta kako bi se upoznao s njim, jer taj čin, prema njenim rečima, nije zakonit u ovom delu postupka, (kada je veštačenje poodavno završeno) već da savetnik to može učiniti u pisarnici suda i fotokopirati neophodne delove predmeta. Sudija se s tom konstatacijom složio.

Novi zastupnik porodica Milovanović i Jojkić Kristina M. Todorović, usprotivila se prisustvu stručnog savetnika, jer, kako je rekla, smatra da nije neophodno da on saslušava svedoke. Od tri pozvana svedoka, hirurga Opšte bolnice Pančevo, na suđenje su došla dvojica lekara.

Sudija je dao tri termina za naredni glavni pretres – 15. jul, 15. avgust i 25. avgust.

Međutim, okrivljeni i njegov branilac Nedeljko Martinović izjavili su da su na godišnjem odmoru - dva meseca odnosno mesec i po dana.

Na negodovanje prisutnih da se zapravo radi o namernom odugovlačenju procesa, tužiteljka je sudiji predložila da okrivljeni obezbedi zamenika za svog branioca, što je sudija prihvatio.

Zatim je zakazao glavni pretres za 15. avgust, i upozorio optuženog da će, ukoliko ne dođe na suđenje, biti priveden od strane pripadnika PU Pančevo. Takođe, mu je naloženo da obavesti stručnog savetnika o terminu glavnog pretresa.

Irinel Dalea istakao je da sud ima razumevanja za zahteve oštećenih i da će pretrese kao i do sada zakazivati na mesec dana, te da će toga strogo pridržavati.

Decembra 2015. godine Osnovni sud u Pančevu osudio je hirurga Opšte bolnice Pančevo dr Aleksandra Ivicu na jedanaest meseci kućnog zatvora i godinu dana zabrane obavljanja lekarske prakse zbog nesavesnog lečenja Marijane Jojkić (26), koja je preminula u martu 2006. godine, zbog, kako je utvrđeno, zakasnele hirurške reakcije.

Međutim, Apelacioni sud u Beogradu 29. marta 2016. godine ukinuo je presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. 

I. Predić
MarketingNajnovije vesti