radionica
KOMPAS i Grupa „Hajde da...”

Održana radionica o Evropskom volonterskom servisu (VIDEO)

Pančevo, Ned, 13/03/2016 - 16:29
Mirjana Marić


PANČEVO - Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side - KOMPAS je u subotu, 12. marta u saradnji sa Grupom “Hajde da…” održao radionicu za 30 mladih osoba o Evropskom volonterskom servisu.

Milena Milošević, koja je vodila ovu radionicu, bila je i inicijatorka projekta sa Grupom “Hajde da…”, koji su kontakt tačka za Erasmus+ Mladi u akciji. Ona je na EVS-u provela godinu dana u Bratislavi, a svoje iskustvo podelio je i Petar Kecman iz Somborskog edukativnog centra, koji je proveo 11 meseci u Poljskoj. Osim upoznavanja učesnika sa EVS programom, procedurom prijavljivanja, pronalaženja organizacija iz EU i samim odlaskom u drugu državu na duži period, oni su podelili i svoja lična iskustva.

EVS je otvoren za sve mlade, uzrasta od 18-30 godina, bilo da potiču iz neke od programskih ili partnerskih zemalja i bez obzira na njihovo obrazovanje i prethodno iskustvo. Učestvovanje u EVS-u je za volontere/ke besplatno, a takođe su pokriveni troškovi stanovanja, zdravstvenog osiguranja i ishrane, za sve vreme trajanja projekta.

Planovi KOMPAS-a su da, pored više od 30 organizacija u Srbiji, postane akreditovana za EVS program i bude mesto gde će mladi moći više da se informišu, kao i podrška onima koji se odluče za prijavljivanje.

Evropski volonterski servis, poznat pod skraćenicom EVS, deo je programa za mlade Evropske komisije pod nazivom Erasmus+. Ovaj program dopušta mladoj osobi da otkrije novu kulturu i novi jezik kroz volonterske aktivnosti van njegove/njene zemlje porekla. EVS je iskustvo obrazovnog karaktera. Ono razvija stav opšteg aktivnog građanstva tako što stranom državljaninu u jednoj zemlji dopušta da učestvuje u njenom svakodnevnom životu, radeći i deleći obaveze njenih građana. EVS omogućava mladoj osobi da stekne nova znanja, da upozna jednu, njemu stranu zemlju, ali i da upozna samog sebe. U osnovi, EVS program postoji da bi se podsticala mobilnost mladih.

J. J. 
MarketingNajnovije vesti