Intervju – Ognjen Tošić, matematičar

OGNJEN TOŠIĆ: Cilj mi je da upišem prestižan fakultet u Engleskoj ili Americi

Pančevo, Sre, 23/11/2016 - 10:35
Mirjana MarićMladi Pančevac Ognjen Tošić jedan od polaznika Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin” i učenik Matematičke gimnazije u Beogradu nedavno je osvojio prvo mesto na Matematičkom višeboju u Moskvi. U poslednjih godinu dana osvojio je više značajnih nagrada. Uspesi ovog mladog čoveka potvrđuju da se posvećnost i ljubav prema onome što radiš uvek adekvatno nagradi. Za portal 013info ispričao je kako se priprema za takmičenja, čime se bavi kada ima slobodnog vremena i kakvi su mu planovi za budućnost.

Nedavno si osvojio prvo mesto na Matematičkom višeboju u Moskvi. U poslednjih godinu dana osvojio si više nagrada na raznim takmičenjima, jedan si od najuspešnijih matematičara ne samo u Pančevu već u celoj zemlji. Šta je ono što te najviše privlači kada je matematika u pitanju i motiviše da radiš?

– Ono što me najviše motiviše je ljubav prema matematici. Na takmičenjima vidim mnoge zanimljive zadatke i to mi uvek pričinjava zadovoljstvo, i kada ih pročitam, a naročito kada ih rešim.

Šta medalje i nagrade predstavljaju za tebe? 

– Nagrade i medalje meni govore da sav moj trud i rad ne prolaze neopaženo, i svaka nagrada je kruna mog dosadašnjeg rada.

Koliko često vežbaš matematiku i da li imaš vremena za neke druge aktivnosti?

– Vežbanje matematike ne dolazi uvek jednako. Nekada mi se desi da prođe dug period vremena da ne radim ništa, a nekad mi se desi da jedan ceo dan konstantno radim matematiku. 

Čime se baviš u slobodno vreme?

– Sem matematike, naravno da volim i da se družim i da izlazim napolje, gledam filmove, serije.

Koliko ti znači rad sa profesorima i drugim polaznicima u Regionalnom centru za talente „Mihajlo Pupin”?

– Centar za talente mi je dosta pomogao. On mi je dao sjajnu osnovu dok sam još bio mali, i to me dobro služi i dan danas.

Činjenica je da se svi Pančevci veoma obraduju kada ti i ostali polaznici Centra za talente osvajate nagrade. Da li možeš da nam kažeš šta je tvoj/vaš recept za uspeh?

– Recept za uspeh, bar za mene, ne sadrži nista sem ljubavi i posvećenosti.

Da li se pripremaš za neka nova takmičenja?

– Skoro nikada ne postoji priprema za jedno takmičenje. Pripreme za takmičenja traju ceo život. 

Šta su tvoji naredni ciljevi?

– Moji trenutni ciljevi su da upišem neki prestižan fakultet u inostanstvu, u Engleskoj ili Americi.
MarketingNajnovije vesti