Ili sud ili fer poslovanje

Opšta bolnica Pančevo ponudila aneks ugovora pogrebnom preduzeću „Konkordija”

Pančevo, Uto, 13/09/2016 - 16:17
Mirjana Marić

PANČEVO, 13. septembar – Ugovor koji je Opšta bolnica Pančevo napravila sa pogrebnim preduzećem „Konkordija“ za davanje u zakup poslovnog prostora za potrebe mrtvačnice, od juče u odlučujućoj fazi opstanka.

Naime, preduzeću „Konkordija” ponuđen je aneks ugovora koji je sada usklađen sa pravilnikom postupka sa umrlim licima. Ovaj pravilnik je nastao na osnovu sugestije inspekcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije, koja je kao zamerku istakla da ne mogu civili koji nisu zaposleni kao medicinsko osoblje Opšte bolnice Pančevo da vrše transport preminulih, kao što je postalo praksa od uvođenja „Konkordije”. Ukoliko ovo preduzeće ne prihvati aneks, doći će do raskida ugovora.

Od marta meseca su radnici „Konkordije” dolazili na odeljenje i spuštali pacijente u svoj deo. Mi smo doneli novi pravilnik, da umrlog nakon dva sata spušta medicinsko osoblje bolnice, prihvata ga naše osoblje i to je besplatno. Odatle član porodice koji je izvršio identifikaciju može da plati „Konkordiji”, JKP Zelenilu ili bilo kom drugom da umrlog odveze u kapelu. To je suština, rekao je direktor bolnice dr Slobodan Ovuka.

Kako on objašnjava, ovom pogrebnom preduzeću je ponuđen aneks ugovora koji nudi nova rešenja za još neke elemente koji su bili štetni za bolnicu.

– „Konkordija” treba da dostavi i bankarsku garanciju, koju su dužni da dostave. Izvršeni su radovi adaptacije, bez projekata, bez saglasnosti bolnice i bez prijema radova. Ugovorom takođe, na štetu bolnice, nije bilo predviđeno da plaćaju vodu, struju i grejanje, što će sada morati, rekao je direktor bolnice.

Izmenjeni ugovor bi omogućio bolji položaj bolnice, kao i bolje uslove za porodice umrlih, koje neće imati obavezu da isključivo uzimaju usluge pogrebnog preduzeća „Konkordija”, gde je do sada samo transport tela umrlog od odeljenja do mrtvačnice iznosilo 1290 dinara.

– Ne želimo da ih izbacimo a priori, ali moramo da zaštitimo sebe i narod, rekao je dr. Ovuka.

Ukoliko pogrebno preduzeća „Konkordija” ne pristane na aneks ugovora, biće pokrenut sudski postupak. Kako direktor bolnice tvrdi, najveći problem je narod kojem je uziman veliki novac. Novim rešenjem će biti ukinuti monopol koji je postojao od marta meseca i ubuduće će porodice moći same da donose odluku koje pogrebno preduzeće će odabrati. 
MarketingNajnovije vesti