Foto: OŠ "Branko Radičević"
PASCH projekat u učionici

OŠ "Branko Radičević": Za učenike sertifikat o stečenom znanju nemačkog jezika

Izvor: 
013info Čet, 23/02/2017 - 17:30Brankovoj školi se od školske 2003/2004. godine nemački jezik uči od prvog razreda, a decenijama unazad kao drugi strani jezik.

Ovoj školi se 2013. godine ukazala prilika da postane partner u projektu „PASCH“. Nosilac projekta je Republika Nemačka, a osnovna ideja je objedinjavanje škola širom sveta u kojima se uči nemački jezik. Na kraju 8. razreda učenici polažu ispit i dobijaju uverenje o stečenom znanju nemačkog jezika na nivou A1/A2 u evropskim okvirima.

Projekat u našoj zemlji finansira, prati i podržava Ambasada Republike Nemačke u saradnji sa Ministrastvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Centrala za školovanje u inostranstvu Republike Nemačke, na teritoriji Srbije, nalazi se u Beogradu i njihov zadatak je da prate i vrednuju efekte projekta. Stručni saradnik Jutta Sieberz-Pozza koordinatorka pomenutog Centra, zadužena je za saradnju sa nastavnicima OŠ "Branko Radičević". Ona prati realizaciju posebnog plana i programa u radu sa učenicima kako bi oni na adekvatan način usvojili i primenili stečena znanja. U toku drugog polugodišta školske 2016/2017. godine ona će dolaziti jednom nedeljno i na posebno organizovanim časovima, u saradnji sa predmetnom nastanicom Aleksandrom Slijepčević, raditi sa učenicima primenjujući posebne metodike i instrumente rada, kako bi ih motivisala i pripremila za predstojeći ispit.

Kako ističu u školi, učenici lepo sarađuju i prihvataju rad sa stranim lektorom. Kao poseban izazov učenicima predstavlja činjenica da g-đa Jutta koristi isključivo nemački jezik u svojoj komunikaciji, tako da ih to dodatno podstiče da koriste već stečeno znanje.

Polaganje ispita za đake 8. razreda će biti organizivano u OŠ "Branko Radičević" u aprilu 2017. godine.

Učenici koji nastave dalje školovanje u Gimnaziji imaće mogućnost da svoja znanja unaprede do nivoa B1/B2 u evropskim okvirima.
MarketingNajnovije vesti