• OŠ „Žarko Zrenjanin“ uči demokratskim vrednostima đake i meštane Banatskog Novog Sela

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“ iz Banatskog Novog Sela uputila je poziv roditeljima, bivšim đacima i drugim meštanima da prisustvuju obeležavanju Dana demokratske kulture 20. oktobra sa početkom u 10.00 sati.

    Zainteresovani gosti ovog događaja mogli su zapaziti trud, kreativnost, visprenost i ozbiljnost đaka starijih razreda koji su imali zadatak da predstave više različitih država. Uz savete i podršku nastavnika, uspešno je predstavljeno 10 zemalja. „Granice“ jedne države su jedna učionica, mada se stiče utisak da granice ne postoje, jer su vrata svih učionica otvorena za sve posetioce koji su iz Nepala odlazili u SAD, zatim Tanzaniju, Francusku, Argentinu, Tunis, Veliku Britaniju, Nigeriju, Tajland i Španiju.

     

    Tokom obeležavanja Dana različitih kultura posetioci imaju priliku da se upoznaju sa svim geografskim, istorijskim, kulturnim, tradicionalnim i gastronomskim vrednostima različitih država – kaže nam  nastavnik geografije, Stefan Kotrla, i objašnjava kako njegovo odeljenje prezentuje Francusku – Učenici petog i šestog razreda koji nastavu slušaju na rumunskom jeziku predstavljaju Francusku u vidu prezentacije, koja sadrži sve gorepomenute vrednosti, sa malim kvizom znanja, zatim nekoliko panoa koji se tiču francuskog baleta, muzike, poznatih ličnosti, sportista. Zahvaljujući roditeljima učenika degustiraćemo ponešto specifično za francusku kuhinju. Naći će se i grožđe po čemu je nadaleko poznata ova država, a biće reči i o francuskim vinima, šampanjcu, konjaku. Zamislite učionicu ukrašenu simbolima svetlosti, ljubavi, lavande, modernim detaljima. Sve bi to trebalo uspešno da predstavlja Pariz, Francusku.

    Cilj obeležavanja Dana demokratske kulture je učenje demokratskim vrednostima, toleranciji, antidiskriminaciji, poštovanju različitosti, unapređenje interkulturalnog obrazovanja, negovanje timskog rada, stvaranje prijateljstva i slično.

    Deceniju unazad, tačnije po jedanaesti put, OŠ „Žarko Zrenjanin“ obeležava Dan demokratske kulture iliti Dan različitih kultura. Zbog toga ne čudi činjenica da je ova škola uspela da se izbori za mesto među 20 osnovnih i srednjih škola u Srbiji koje su deo projekta „Podsticaj demokratske kulture u školama“ koji sufinansiraju Evropska unija i Savet Evrope.

    Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“ iz Ban. Novog Sela uputila je poziv roditeljima, bivšim đacima i drugim meštanima da prisustvuju obeležavanju Dana demokratske kulture 20. oktobra sa početkom u 10.00 sati.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo