Društvo

Otvoreno pančevačko Bijenale umetničkog dečijeg izraza

Izvor: 
Ivana Jaćimovski Pet, 13/05/2016 - 22:10

PANČEVO, 13. maj - Jubilarni šesti Međunarodni bijenale umetničkog dečijeg izraza, koji se održava od 13. maja do 16. juna, otvoren je danas izložbom nagrađenih radova sa konkursa BUDI – ja pod sloganom u ,,Vrtu različitosti“ u Galeriji savremene umetnosti.

Na konkursu je, u okviru pet kategorija, stiglo 1827 radova dece uzrasta od pet do petnaest godina iz Srbije, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine.

 

Žiri BUDI – ja u čijem su sastavu akademski slikar Ivan Grubanov, profesor razredne nastave Predrag Starčević, BUDI umetnička direktorka i magistar Snežana Ćuruvija i BUDI umetnički direktor Branislav Radovanović doneo je odluku da Gran pri Bijenala dodeli Filipu Jankoviću i Lani Dapčević. Rad ovih jedanaestogodišnjaka je nastao u okviru Male škole umetnosti ,,DivArt“ iz Beograda.

 

Programski sadržaji na ovogodišnjem Međunarodnom bijenaleu su podeljeni u sedam celina: pozorište, čitaonica, izložbe, radionice, muzika, film, edukativni segment i preko pedeset različitih kulturnih događaja.

,,Grad Pančevo otvoreno i iskreno podržava dečije stvaralaštvo, jer smo sigurni da kroz dečije stvaralaštvo i radove i mi stariji mnogo toga možemo da naučimo. Zato nam je veoma bitno da na ovakvim manifestacijama privučemo što veći broj dece. Ja sam izuzetno počastvovan činjenicom da je negde preko 1800 radova iz cele naše zemlje, ali i iz inostranstva pristiglo i da je žiri imao ili će tek imati prilično težak zadatak“, rekao je, na otvaranju Bijenala, gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov.

Žiri je zaključio da je ove godine stiglo nešto manje radova i da im je prethodnih godina u proseku stizalo oko 2 500 radova.

,,U nekim kategorijama, kojih ima 6, radovi su bili fenomenalni. Odluke žirija su bile jednoglasne i nismo se dvoumili oko Gran prija. Radovi koju su bili možda za nijansu bolji, bili su grupni radovi“, rekao je umetnički direktor Bijenala, Branislav Radovanović.

 

Bijanale umetničkog dečijeg izraza organizuje Kulturni centar Pančeva i BUDI uz podršku grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja i zemlje gosta – domaćina ,,Britiš kansila“.

BUDI je prvi put održan u Pančevu 2006. i održava se svake druge godine. Povodom desetogodišnjice Bijenala organizatori su priredili izložbu fotografija u Galeriji savremene umetnosti.Marketing

Najnovije vesti