Radnici na građevini Foto: pixabay/ilustracija
Društvo

Ove godine na području Južnobanatskog okruga otkriveno 116 radnika na crno

Izvor: 
RTV Vojvodina Sub, 03/12/2022 - 16:23Prema podacima Inspekcije rada Južnobanatskog okruga od početka 2022. godine do kraja oktobra registrovano je više slučajeva rada na crno nego u istom periodu prethodne godine, ali je bilo i više inspekcijskih nadzora u oblasti radnih odnosa kao i oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Od početka ove godine do kraja oktobra na području Južnobanatskog okruga otkriveno je 116 radnika na crno, više nego u istom periodu prošle godine ali je bilo i više redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora. Najveći broj radnika na crno zatečen je u građevinarstvu i ugostiteljstvu pogotovo u proizvodnji brze hrane i pekarama.

"Prvo što uradimo zapisnikom naložimo da se zaključi ugovor o radu i da se izvrši prijava na obavezno penziono i zdravstveno osiguranje. Sledeći korak je podnošenje prekršajne prijave a ako postoji zaključen ugovor o radu a nije podneta prijava za zdravstveno i socijalno osiguranje onda se podnosi prijava što poslodavac nije blagovremeno to uradio", rekao Ilija Jović, inspektor u Inspekciji rada Južnobanarskog okruga.

Skoro 95 odsto radnika koje inspekcija zatekne u radu na crno poslodavci potom prijave ali pitanje je koliko dugo ostanu u radnom odnosu.

Izmenama zakona o radu ukinut je rok od nekoliko dana za prijavu radnika nakon njegovog angažovanja i poslodavac je dužan da ga prijavi pre stupanja na rad. Kod sezonskih radnika uvedena je pojednostavljena procedura.

"Tu se plaćaju određeni porezi I doprinosi , koliko rade toliko se i plaća u zavisnosti od broja sati. Postoji mogućnost da rade jedan dan npr. 3 sata pa nedelju dana ne pa da se opet angažuju i platiće se porezi i doprinosi samo za onaj broj sati koliko provedu na radu", dodao je Jović.

Poslodavci sa svojstvom pravnog lica platiće kaznu za neprijavljivanje radnika od milion do milion i po dinara a preduzetnici do 500 hiljada dinara.

Kada je reč o bezbednosti i zdravlju na radu u inspekciji kažu da nisu zadovoljni koliko se pojedini poslodavci pridržavaju važećih odredbi. U građevinskoj delatnosti,industriji i u oblasti transportnih usluga,pretovara i utovara tereta zabeleženo je više kršenja propisa koji uređuju tu oblast.
MarketingNajnovije vesti