Društvo

Ove godine Poreska uprava privremeno zatvarala 34 maloprodajna objekta u Pančevu

Pančevo, Čet, 26/10/2017 - 18:14
Vladimir Đoković

 

Poreska uprava Republike Srbije vrši kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa kod svih poreskih obveznika, pa tako i u ugostiteljskim  i maloprodajnim objektima širom Republike Srbije. U okviru tih kontrola obavljaju se i provere radno-pravnog angažovanja zatečenih radnika.

Što se tiče kontrola na teritoriji grada Pančeva, u periodu od  01.01. do 16.10.2017. godine  izvršeno je 133 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, u okviru kojih su vršene i kontrole radnopravnog angažovanja zatečenih radnika. Od ukupnog broja kontrolisanih obveznika u 50 kontrola utvrđene su nepravilnosti, što predstavlja 37,59% u odnosu na ukupan broj kontrola. Mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena u 34 kontrole (25,56%), od čega u 3 objekta zbog neregulisanog radno-pravnog statusa zatečenih radnika, navodi se u informaciji koju je portal 013info dobio od pres službe Poreske uprave Srbije.

Prema podacima Poreske uprave u  prvih devet meseci ove godine izvršeno je 5.221 kontrola na teritoriji Republike Srbije.Od toga u  1.970 kontrola utvrđene su nepravilnosti (37,73%) i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti.  Mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena je u 1.609 objekata (30,82%).

Na području Vojvodine u brojnim redovnim, vanrednim  i kontrolama po prijavama građana kod poreskih obveznika koji se bave ugostiteljskom ili maloprodajnom delatnošću u prvih devet meseci ove godine utvrđene su nepravilnosti kod 401 poreskog obveznika koje povlače izricanje mere privremenog zatvaranja objekta i podnošenje prekršajne prijave protiv odgovornih lica, saopštila je Poreska uprava.

Najčešće nepravilnosti su : neevidentiranje celokupnog prometa preko fiskalnih kasa neizdavanjem fiskalnog računa, angažovanje lica bez regulisanog radno-pravnog statusa (rad na crno) kao i situacije kada robu i usluge ne prati odgovarajuća dokumentacija.Marketing

Najnovije vesti