Dr Miroslav Tepšić
Društvo

Pančevac Dr Miroslav Tepšić: Zašto sam potpisao inicijativu lekara UJEDINJENI PROTIV KOVIDA

Izvor: 
013info Sub, 25/07/2020 - 15:51


Моgu da kažem nekoliko reči kako ja gledam na stvari jer nemoguće je da toliko kolega ima jedinstven stav. Ne želim takođe da ovo zvuči kao politički pamflet jer nemam političke ambicije.

Kao lekar koji pruža medicinsku pomoć svim kategorijama pacijenata, smatram da su mnogi pacijenti koji boluju od drugih bolesti zbog KOVID-19 infekcije stavljeni u drugi plan i da je zato i njihovo zdravlje ugroženo.

Dakle KOVID-19 zarazu bi trebalo staviti u njene realne okvire a to je jedino moguće ako više uvažavamo nauku a manje politiku ili nečije poslovne interese. Trebalo bi, takođe, razmisliti koliko rigorozne mere zatvaranja i izolacije ljudi, kao i neprekidno bombardovanje negativnim informacijama o epidemiji, doprinosi pogoršanju njihovog psihičkog stanja, depresiji i padu imuniteta, pa samim tim i podložnosti raznim bolestima.

Te mere svakako ne bi trebalo da donosi politika već struka. Lično mislim da ovo insistiranje da svi nose maske može da se prevaziđe stvaranjem jedne zdravstvene kulture gde bi ovaj vid zaštite primenjivale osobe koje imaju povišenu temperaturu i kašalj, i na taj način bi upozorile zdrave osobe u okolini na oprez. Ove navike postoje kod naroda Dalekog istoka i sasvim dobro funkcionišu.

Takođe sam uveren da sve mere koje će se ticati vakcinacije i drugih procedura trebaju da se zasnivaju na principu dobrovoljnosti i prava na izbor, jer će samo tako biti prihvaćene od celokupnog društva i zdravstvenih radnika.

Lično bih voleo da radim u sredini u kojoj će se pri zapošljavanju isključivo gledati na nečiji trud, zalaganje, profesionalne sposobnosti i ljudske osobine a nikako na političku podobnost jer to generalno degradira nivo zdravstvene zaštite stanovništva a mlade ljude s integritetom i stavom eliminiše iz zdravstva i društvenog života ove zemlje.

Takođe, mislim da bi oni koji rukovode zdravstvenim ustanovama mnogo više trebalo da uvažavaju mišljenja zaposlenih, njihove inicijative sugestije i dobre predloge, što takođe doprinosi podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite. To naravno podrazumeva da i rukovodioci imaju veću autonomiju u radu.

Nadam se da će i ova inicijativa lekara koji su hrabro dali svoj potpis za promene, doprineti drugačijim odnosima u zdravstvu a sve u interesu pacijenata i podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite. 

(dr Miroslav Tepšić je lekar u Hitnoj pomoći Pančevo, jedno vreme bio je i načelnik te službe Doma zdravlja)
MarketingNajnovije vesti