Društvo

Pančevac sa svojim timom u finalu takmičenja GIST Tech-I!

Pančevo, Sre, 04/05/2016 - 23:00
Mirjana MarićNaš sugrađanin Ivan Jovanov i njegov startup tim, koji posluje u sklopu BITF inkubatora Beograd, plasirali su se u finale takmičenja GIST Tech-I sa startup idejom „Idvorsky Electric Tractor“.

Tim inžinjera iz Srbije će biti u prilici da se uz mentorstvo i edukativne sadržaje bore za početni kapital na završnici takmičenja koje se održava u okviru globalnog samita preduzetnika 2016 GES (2016 Global Entrepreneurship Summit), čiji će domaćini biti Univerzitet Stanford i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama. 

Na zvaničnoj Facebook stranici, članovi tima su objavili: 

„Idvorsky Electric je finalu ‪#‎GistTechI‬‪#‎Srbija‬ je u finalu! Ostali smo bez reči u nameri da vam se svima zahvalimo na podršci! Ovo je uspeh svih koji su na bilo koji način podržali naš projekat! Hvala vam, branimo obraz i čast inovativne Srbije.”

Inženjeri dr Nikola Popov, Dalibor Marković i Ivan Jovanov čine jedan od 30 timova koji su uspeli da u konkurenciji od čak 1.075 ekipa uđu u finale prestižnog takmičenja mladih preduzetnika. U Silikonskoj Dolini očekuje ih predstavljanje projekta, ali i teška borba za početni kapital koji očekuje samo najbolje.

Da podsetimo, ideja o električnom traktoru je zamišljena tako da ovaj traktor obavlja sve funkcije kao i standardni traktori manje i srednje kategorije snage, ali uz nekoliko bitnih prednosti. Troškovi korišćenja i održavanja takve mašine bi se značajno smanjili, električno punjenje bi bilo jeftinije više od 10 puta nego pun rezervoar dizela, i kao najbitnije, sa ekološke strane, električni traktor ne bi zagađivao vazduh i zemljište koje obrađuje, što je posebno zanimljivo proizvođačima organske hrane.
MarketingNajnovije vesti