• PANČEVAČKE „CRNE RODE“ NA STRATIŠTU: Izviđači poštuju prošlost dok provode vreme u prirodi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Članovi Odreda izviđača „Rode“ sa Strelišta su u sklopu svojih aktivnosti u prirodi, predvođeni načelnicom Lejlom Purkar, posetlili spomen-kompleks pod nazivom „Stratište“, koji se nalazi na šestom kilometru od Pančeva ka Jabuci.

    – Gradskom linijom smo se dovezli na pomenutu lokaciju i tu se malo upoznali i sa istorijom. Na ovom mestu je u periodu 1941. – 1944. godine stradalo između 10.000 do 12.000 hiljada rodoljuba, čiju su vecinu cinili narodi jevrejske, srpske i romske populacije. Stradali su partizani, to jest borci Narodnooslobodilackog rata, politicki zatvorenici, taoci, đaci i deca.. Dovođeni su na ovo gubilište pre svega građani Pančeva i okolnih mesta, pa i oni iz logora Svilara, Topovskih šupa, Sajmišta i Banjice. Sa sigurnošću se moze reći da pripada jednom od većih gubilišta tokom Drugog svetskog rata, pored Kraljeva i Kragujevca. Tokom 1945.. godine podignuta je piramida u vidu spomen obeležja posvećena pomenutim žrtvama, a 1981. godine na ovom mestu izgrađen jekompleks nazvan „Brazda“ sa centralnim spomenikom visine pet metara, kao simbolom zaorane brazde, u kojem je otvoren i anfiteatar sa scenom i prostorom za gledalište. U centralnom delu ispisani su stihovi Vaska Pope sa zvezdom petokrakom, odakle se, gledajući kroz spomenik, uočava močvarni predeo reke Tamiš, čime se naglasava tragedija koja se ovde desila. Spomenik je tokom 2011. i 2013. godine pretrpeo velika ostećenja, jer su metalni delovi u bronzi pokradeni i uništeni. Obnovljen je 2018 godine, a centralni deo redizajniran, tako što su pridodata tri verska simbola – Davidova zvezda, krst i tocak.  Kako su entuzijasti i planinari iz Jabuke uredili stazu u znak sećanja na stradale, obeležili je i markirali u dužini od 5 km od sela do spomen kompleksa pod nazivom „Staza sećanja“, mi smo je rado iskoristili za pešačenje, priča Lejla Purkar.

    Nakon toga skauti sa Strelišta su priredili izviđačke igre i demonstraciju raznih veština i iskoristili lepo vreme da se odmore i druže u prirodi.

     

     

    Članovi Odreda izviđača „Rode“ sa Strelišta su u sklopu svojih aktivnosti u prirodi, predvođeni načelnicom Lejlom Purkar, posetlili spomen-kompleks pod nazivom „Stratište“, koji se nalazi na šestom kilometru od Pančeva ka Jabuci

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo