Evropska nedelja mobilnosti

Pančevački biciklofon za pametno punjenje

Pančevo, Uto, 20/09/2016 - 14:03
Bratislav Bosnjak


PANČEVO, 20. septembar – Trenažni bicikl sa punjačem za mobilne telefone – Biciklofon, predstavljen je danas u holu Gradske uprave u sklopu petog dana „Evropske nedelje mobilnosti". Biciklofon su konstruisali profesori i učenici srednje Mašinske škole u Pančevu, a naš grad je jedini u Srbiji koji na ovaj način afirmiše biciklizam, štedi energiju i izlazi u susret sugrađanima postavljajući punjače na javna mesta.

– Na ovaj način promovišemo osnovnu razvojnu strategiju grada, a to je održiv razvoj, promovisanje zdravih vidova života, odnosno davanje jednog kvaliteta našim građanima. Ovakav bicikl neće služiti samo za promociju sporta i biciklizma, nego i da bi svi Pančevci punili mobilne telefone na jedan ekološki način. Takođe, pokušavamo da promovišemo Pančevo kao zeleni grad. Iz dana u dan pravimo male korake ka ostvarivanju tog cilja. To znači da od Pančeva koji je dugo godina poznat kao crna rupa na ekološkoj mapi Srbije, stvaramo nešto novo. Hoćemo da rebrendiramo taj status koji smo imali tako što ćemo razvijati Pančevo kao zeleno osvešćen grad i grad koji mnogo ulaže u ekologiju. rekao je gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov.

Katarina Banjai, gradska većnica za zaštitu životne sredine, rekla je da će građani Pančeva moći da koriste biciklofon na tri lokacije u Pančevu:

– Okretanjem pedala na biciklofonu dobija se potrebna energija za punjenje mobilnih telefona, a pored Gradske uprave oni će biti postavljeni na glavnoj autobuskoj stanici i u Kulturnom centru. Želeli smo da akcenat stavimo na bicikl, zato što time štitimo životnu sredinu i rekreiramo se, a glavni cilj obeležavanja „Evropske nedelje mobilnosti" je afirmacija alternativnih vidova mobilnosti u svrsi očuvanja životne sredine, podizanje svesti stanovništva i promocija zdravog načina života u gradu.

Direktor srednje Mašinske škole, Milorad Ilić, rekao je da je Mašinska škola odmah prihvatila izazov da konstruiše biciklofon i da proces izrade uopšte nije bio lak:

– Izražavam veliku zahvalnost što je grad i ovoga puta prepoznao potencijal i kreativnost učenika i profesora Mašinske škole da reše u kratkom roku ovako ne baš lak zadatak, a to je konstruisanje biciklofona. To je bio pravi izazov za moje inženjere, profesore i učenike.

Srednja Mašinska škola biće akter i šestog dana „Evropske nedelje mobilnosti", jer će sutra u dvorištu ove škole biti predstavljen „Spartakus" i vetrogeneratorski stub.
MarketingNajnovije vesti