Društvo

Pančevački izdavači na 61. Međunarodnom sajmu knjiga

Pančevo, Uto, 18/10/2016 - 08:04
Jelena Katana

U nedelju, 23. oktobra, otvara se 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, na kojem će Grad Pančevo učestvovati po šesti put zaredom. 

Ove godine, kao i prethodnih, pančevački izdavački centri predstaviće svoje publikacije i održaće promocije knjiga.

Na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, pančevački suizlagači na gradskom štandu su: Gradska biblioteka Pančevo, Istorijski arhiv u Pančevu, Narodni muzej Pančevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Kulturni centar Pančeva, Dom omladine Pančevo, Turistička organizacija Pančeva, Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin", Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva I Evroregionalni centar za razvoj društva u multietničkim sredinama „In medias res" Pančevo. 

Biblioteka Grada Pančeva ove godine predstavlja naučni časopis za teoriju i praksu bibliotekarstva „Čitalište", kao i studiju pod nazivom „Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1918. godine" dr Branke Dragosavac. 

Udruženje književnika i književnih prevodilaca Srbije na gradskom štandu izložiće novi broj časopisa „Kvartal", koji izlazi dva puta godišnje. Ovom prilikom predstaviće i drugo najznačajnije izdanje Udruženja – ediciju savremene poezije pod nazivom „Najbolja“ Jasmine Topić i četiri knjige mladih pesnika, među kojima je Pančevac Jovan Popović. 

Na pančevačkom gradskom štandu 61. Sajma knjiga naći će se i omladinski magazin „Draft". 

– „Draft" postoji od leta 2013. godine. Do sada je izašlo 18 brojeva. Predstojeći 19. broj će biti predstavljen na Sajmu knjiga. „Draft" redakcija okuplja mlade, 22 fotografa i novinara, koji se bave novinarstvom, i onim što je u oblasti koja se tiče omladine – rekla je Dragana Joksimović, urednica „Drafta". 

Istorijski arhiv u Pančevu predstavlja sve na čemu je rađeno od prošlog Sajma knjiga, a to su „Katalog 5. Bijenala crteža Srbije 2015.", knjiga „Kumova slama", „Šaši Ištvan – sećanja", „220 godina zanatstva u Pančevu, dva kataloga izložbi „Granice", „300 godina od oslobođenja Pančeva od Turaka" i prošireno izdanje knjige „Vetrenjače Vojvodine nekad i sad". 

– Udruženje građana „Poseti Pančevo“ je 2014. godine izdalo knjigu „Vetrenjače Vojvodine nekad i sad". Pošto je izdata u veoma malom tiražu od 123 primeraka, ubrzo se pojavio novi materijal o vetrenjačama u Vojvodini, pa smo nastavili dalje da se borimo za vetrenjače. Ja sam rešila da odbijem komercijalne izdavače i da prepustim da Udruženje građana sa Istorijskim arhivom objavi drugo prošireno izdanje o vetrenjačama. Pored ovog izdanja na srpskom jeziku, objavljeno je i izdanje na engleskom jeziku. Promocija knjige zakazana je za 27. oktobar u dvorani „Apolo" – rekla je dr Živana Krejić. 

Monografiju „15 godina rada Centra za talente" predstaviće Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin". 

Pančevački gradski štand na predstojećem Sajmu knjiga biće u Hali 4. 

Predstavljanje na Sajmu knjiga finansira Grad Pančevo.Marketing

Najnovije vesti