Nikola Dragaš u Americi Foto: Privatna arhiva
Društvo

Pančevački karikaturista učio srpsku decu u SAD kako se crtaju karikature

Pančevo, Pet, 19/10/2018 - 07:24
Aleksandar Stojković


Na poziv sveštenika Radovana Jakovljevića, koji činodejstvuje u hramu Svetog velikomučenika Georgija, u Šervilu, pančevački karikaturista Nikola Dragaš održao je, od 1. do 15. oktobra, u Sjedinjenim Američkim Državama, četiri radionice karikature za srpsku decu. Radionice su održane u Šervilu, Mervilu i Čikagu.

Deci je bilo posebno interesantno što se Dragaš na svim radionicama pojavljivao u kostimu olovke, te su ga prozvali “Mister Pencil”, što bi u prevodu na srpski jezik značilo “Gospodin olovka”.

- Na svima radionicama smo radili vežbu “kreativnog razmišljanja”, gde su deca u zadatih motiva, morali da naprave nove originalne crteže, pa je tako od lista nastala eksplozija, od kapi vode papagaj, od šape pas... Druga vežba je bila “Učimo da crtamo”, pa su deca, korak po korak zajedno samnom učila da crtaju lava, viteza, zmaja, pingvina, dabra... I na kraju svake radionice, za decu sam imao posebno iznenađenje, svakom od njih sam nacrtao omiljenu životinju, rekao nam je Nikola Dragaš.

Svje karikature i ilustracije pančevački karikaturista je izložio na manifestaciji  “Kotlićijada”, koja je održana pri srspkom pravoslavnom hramu Svetog velikomučenika Georgija, u Šervilu u Indijani.

- Na ovom kreativnom i za mene posebnom i emotivnom putovanju, imao sam prilike da obiđem srspke svetinje, razgovaram i družim se srspkim narodom u Americi, da učvrstim stara i steknem nova prijateljstva, a jedan od posebnih trenutaka je bio, kada su brat i sestra koji su prisustvovali na jednoj radionica karikature, poželeli da se pojavim na njihovoj rođendanskoj proslavi u kostimu olovke, dodao je Dragaš.

 
MarketingNajnovije vesti