• PANČEVAČKI OBUĆAR NENAD NAJDOVSKI: Od ovog posla može lepo da se živi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nenad Najdovski je verovatno najmlađi obućar u ovom delu Banata. Bar tako kaže njegov otac, Dušan, koji se ovim zanatom bavi na pančevačkoj Zelenoj pijaci duže od dvadeset godina.

    „U Pančevu je pored naše još tri obućarske radnje koje su nam konkurentne, ali ipak uspevamo kvalitetom izrade da zadržimo stalne mušterije, koje nam svakodnevno šalju neke nove“, kaže za portal 013info dvadesetdevetogodišnji Nenad Najdovski, koji se ovim zanatom bavi preko deset godina.

    Nenad je tokom osnovnog školovanja zavoleo ovaj zanat dok je vikendom pomagao ocu u njegovoj obućarskoj radionici.

    On je završio Tehničku školu za dizajn kože u Beogradu, a od 2010. godine je u obućarskom poslu.

    Mašine koje poseduje njegova obućarska radionica dovoljne su za ceo proces proizvodnje obuće.

    „Posao nam se u poslednje vreme svodi na krpljenje patika“, objašnava nam Nenad i dodaje da se dešava da ljudi još i ne otplate čekove kojima su platili obuću, a da dolaze kod njega da im je popravi.

    Na pitanje zašto se opredelio za zanat koji izumire, i zašto kao dobar deo mladih ne planira da u nekoj bliskoj budućnosti napusti zemlju, on nam odgovara da od ovog posla može lepo da se živi i ovde.

    Specifičnost usluge koju pruža njegova obućarska radionica sastoji se i u punjenu vazdušnih đonova specijalnim materijalima koji obezbeđuju dugoročnu udobnost.

    „Dešava se, a posebno mlađim ljudima, da za pojedine modele patika daju i više desetina hiljada, pa im se ne isplati da ih bace nakon što im se ispumpa vazdušni đon“, dodaje Nenad kroz smeh.

    Materijale sa kojima radi većim delom nabavlja iz inostranstva. Kaže da su skupi i da su od Nove godine otišli „gore“ za trećinu.

    Nenad se sprema da od oca preuzme njihov porodični posao sa tradicijom dužom od tri decenije.

     

    Nenad Najdovski je verovatno najmlađi obućar u ovom delu Banata. Bar tako kaže njegov otac, Dušan, koji se ovim zanatom bavi pančevačkoj Zelenoj pijaci duže od dvadeset godina.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]