• Pančevački prosvetari na protestu u Beogradu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Unija sindikata protestnih radnika Srbije najavila je za 31. avgust protest pod nazivom ‚‚U 5 do 12″, samo dan pred početak školske godine. Protestni skup će biti održan na Trgu Nikole Pašica, sa ciljem da ukažu na probleme u obrazovnom sistemu i moguće načine rešavanja. 

    Kao članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Asocijacija provetnih radnika Pančeva pridružiće se protestu sledeće srede, kako bi ukazali na stvari koje muče prosvetu i podsetili na sve što je obećano, a do sada nije učinjeno, istakla je za 013 info predsednica Asocijacije, Dragica Tasić. Ona je dodala da će na ovaj protest članovi Asocijacije ići samostalno, bez ostalih pančevačkih prosvetnih sindikata. 

    Problemi na koje žele da stave akcenat na ovom protestu, kako ističe predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Jasna Janković, jesu zapuštenost obrazovnog sistema, sa čestim uvođenjem novih pravilnika koji unose zabunu i nedorečeni su. Kao jedan očigledan primer te konstatacije navela je stalni i do sada nerešen problem tehnoloških viškova, koji se „gura pod tepih“. 

    Jasna Janković je uz to navela i problem nastavnog osoblja koje ima preko 65 godina, a suprotno Zakonu, nastavljaju da rade, zbog čega mladi koje žele da se zaposle u prosveti ne mogu da dobiju posao.

    Govoreći o tehnološkim viškovima, Janković je naglasila da je novi ministar prosvete obećao da će formirati radne grupe, koje će voditi računa da isprave neke propuste, ali da se početak školske godine približava, a ništa nije rešeno.

    Član rukovodstva USPRS, Vladimir Adžić, ukazao je da je prosvetnim radnicima tokom leta nezakonito oduzet deo plate, od 3.500 do 5.000 dinara i ako se to ne vrati, državu će to, kad bude tužena sudu, koštati više milijardi dinara, umesto 430-450 miliona dinara za koliko ih je zakinula. 

    Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije su upozorili i na neravnomernu raspoređenost đaka u pojedinim školama, gde neka odeljenja imaju i po 40 učenika, a neke škole u istim mestima ukidaju odeljenja.

     

    Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je za 31. avgust protest pod nazivom ‚‚U 5 do 12″, samo dan pred početak školske godine. Protestni skup će biti održan na Trgu Nikole Pašica, sa ciljem da ukažu na probleme u obrazovnom sistemu i moguće načine rešavanja. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo