Društvo

Pančevački prvaci se uče ponašanju u saobraćaju na poligonu u školi „Stevica Jovanović"

Izvor: 
GU Pančeva Sre, 20/09/2017 - 07:35

Svi đaci prvaci sa teritorije grada Pančeva će u narednih nekoliko dana, proći obuku na saobraćajnom poligonu u simuliranim uslovima, gde će steći osnovne veštine o bezbednom ponašanju u saobraćaju. Obuka dece se vrši u OŠ „Stevica Jovanović“ i sprovodi se u organizaciji Komiteta za bezbednost saobraćaja grada Pančeva i Odeljenja za saobraćaj Gradske uprave grada Pančeva. Prevoz za sve đake je obezbeđen. 

Deca će steći znanja o sledecim pojmovima: pešak, automobil, ulica, delovi ulice (kolovoz, trotoar), vrste ulica (jednosmerne, dvosmerne, sa jednom ili više kolovoznih traka), kretanje po kolovozu i kretanje po trotoaru, obilaženje prepreka na trotoaru, kretanje po putu bez trotoara, izbor mesta za prelazak preko ulice, pešački prelaz, semafor, različite vrste raskrsnica, pravilan prelazak ulice u različitim uslovima (pešački mostovi, pešački prelazi sa i bez semafora, u raskrsnicama ili van njih…) i sve vrste signala u saobraćaju, njihovo značenje i kretanje u uslovima smanjene vidljivosti kao što su noć i magla. 

Zatim, fokusiranje pažnje biće na elemente saobraćaja koji su bitni sa aspekta bezbednosti i ignorisanje nebitnih, uzimanje u obzir, predviđanje i razmatranje postupaka drugih učesnika u saobraćaju i izbor trenutka u kojem će dete stupiti u akciju.

Zlatna pravila bezbednog ponašanja pešaka su: obavezno stati na ivičnjak pre nego što se  zakorači na kolovoz, sačekati zeleno svetlo na semaforu za pešake, gledati najmanje tri puta: levo, desno, pa opet levo, pokazati nameru, izabrati  najbezbedniji, a ne najkraći put, jer bezbednost je važnija od svih nagrada ili kazni i biti dosledan u poštovanju saobraćajnih pravila.

 Obuka obuhvata sledeća saobraćajna pravila: 

-  Vidi i budi viđen

-  Pokaži nameru

-   Izaberi mesto za prelazak preko ulice 

-   Obavezno stani na ivičnjak pre nego što zakoračiš na ulicu

-   Prelazak ulice na pešačkom prelazu sa semaforom i bez njega

-   Prelazak ulice u raskrsnicama različitih vrsta

  -   Prelazak ulice između dva parkirana automobila

-   Pogledaj najmanje tri puta: levo, desno, levo

-   Proveri, kreni

-   Ukoliko ne možeš sam, potraži pomoć starije osobe

-   Izlazak iz automobila, autobusa gradskog prevoza i prelazak ulice neposredno ispred ili iza njega…

Saobraćajni poligon za edukaciju dece projektovan je tako da su lekcije međusobno povezane i u kontinuitetu. 

Svako dete će nakon završene obuke dobiti edukativni materijal sa osnovnim pravilima u saobraćaju i diplomu - tzv „pešačku dozvolu“.

Neprekidan i dobro osmišljen rad na unapređenju saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja dece treba da dovodi do usvajanja znanja, formiranja pozitivnih stavova kod dece, uvežbavanja veština (umeća) i, konačno, do bezbednog ponašanja dece u saobraćaju.

 Marketing

Najnovije vesti