pupin
Društvo

Pančevački talenti posetili izložbu posvećenu Mihajlu Pupinu

Pančevo, Pon, 14/12/2015 - 00:49
Mirjana MarićPolaznici Regionalnog centara za talente „Mihajlo Pupin” posetili su u subotu, 12. decembra, izložbu „Pupin – od fizičke do duhovne reаlnosti”, koja je postavljena u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu. 

Poseta izložbi  je rezultat zajedničke akcije koju svake godine, pred Novu godinu, organizuju Rotary klub Pančevo i Rotary klub „Mihajlo Pupin” iz Pančeva.

- Mi svake godine napravimo jednu takvu donaciju, a ove godine smo se opredelili za Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin”- rekla je Ksenija Carević, predsednica Rotary kluba Pančevo i dodala:

- Upriličili smo posetu izložbi koja je posvećena životu i radu Mihajlu Pupinu, jer smatramo da je to prava stvar za buduće mlade naučnike.

Miodrag Ristić, predsednik Rotary kluba Mihajlo Pupin, objasnio je da saradnja sa autorkom izložbe Aleksandrom Ninković Tašić ostvarena još od trenutka posete njihovom klubu i da iako vodi samo jednu izložbu nedeljno, ovom prilikom izašla je u susret mladim pančevačkim talentima i zaista bogatom pričom dočarala život i rad Mihajla Pupina. - Naš klub godinama sarađuje sa Regionalnim centrom za talente Mihajlo Pupin. Zajedno učestvujemo u obeležavanju svih važnih datuma koji su vezani za ovog naučnika,- objasnio je Ristić.

pupin
img_0041.jpg

Direktor Regionalnog centra za talente Mihajlo Pupin Dragoljub Cucić je rekao da mu je jako drago da oba kluba prepoznaju Centar za talente kao investiciju vrednu ulaganja. I posebno istakao zahvalnost za donaciju u vidu interekativne table koju je obezbedio Rotary kluba Pančevo.

- Za ovu priliku smo poveli učenike sedmog i osmog razreda, koji se nalaze na grupama za fiziku. Bilo je tridesetoro dece sa mentorima i predavačima, - rekao je Cucić i dodao – Čast nam je da smo bili ovde, jer naš centar i nosi naziv Mihajlo Pupin. Izložba je odlična. Mihajlo Pupin i treba da bude model sa kojim ova deca mogu da se identifikuju.

Interaktivna izložba „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“ je prva je prva izložba takve vrste u Srbiji. Ono što ovu postavku čini jedinstvenom jeste upotreba tehnologije proširene stvarnosti i prostornih instalacija uz pomoć kojih publika ima priliku da zvukom i slikom zakorači u Pupinov svet. Prvi put u muzeologiji korišćene su i interaktivne AR naočare. Jedinstvena izložba predstavlja najobimniji presek života i dela velikog naučnika, a posetioci mogu da se upoznaju i sa nizom nepoznatih činjenica o privatnom životu Mihajla Pupina, kao i sa do sada nepoznatim arhivskim materijalom sa velikim brojem dokumenata, poput tajnog dosijea FBI, koji će premijerno biti predstavljeni srpskoj i svetskoj javnosti.

Izložba je otvorena do 20. februara 2016. godine.

M.M. Veličković

 
MarketingNajnovije vesti