„Srce za decu“ i u Pančevu

Pančevačko porodilište dobilo aparat za skrining sluha kod beba

Pančevo, Sre, 08/06/2016 - 17:25
Ivana Predić


U okviru  humanitarne  akcije  „Blic fondacije“  – „Srce za decu“, pančevačkom porodilištu uručen je danas (sreda, 8. jun) aparat za skrining sluha kod beba.  

Predstavncima Opšte bolnice Pančevo dr Dušanu Stojiću, zameniku direktora za hirurške grane te ustanove i dr Jasmini Berginc, neonatologu na Ginekološko-akušerskom odeljenju neonatologije, poklon su uručili donatori – Milan Ivanović, direktor marketinga kompanije „DIS“ i Jelena Otašević, menadžer za korporativne komunikacije „Blic fondacije“.

Dr Dušan Stojić zahvalio je donatorima i istakao da će zahvaljući novom aparatu biti poboljšana dijagnostika koja se već radi u pančevačkoj bolnici.

Skrining sluha kod novorođenčadi u našem porodilištu radi se od 2004. godine. Kako je istakla dr Jasmina Berginc, do sada je pregledano između 16.000 i 17.000 beba, a kod njih šest je utvrđeno teško oštećenje sluha.

„Zahvaljući skriningu problem je otkriven na vreme, tako da su ta deca zbrinuta na vreme i omogućen im je normalan rast i razvoj. Možemo da budemo zadovoljni rezultatima, jer su oni mnogo bolji nego što statistika i medicina kažu, a to je da jedno do dva novorođenčeta od 1.000 beba ima problem sa sluhom”, rekla je dr Jasmina Berginc.

Ona je dodala da je skrining metoda vrlo brza, efikasna, sigurna i neinvazivna, te da nema negativnih posledica.

Prilikom predaje aparata za skrining sluha kod beba, Jelena Otašević objasnila je da je „Blic fondacija“ sve aktivnosti usmerila ka deci, bez obzira na to da li se radi o materijalnoj, egzistencijalnoj ili zdravstvenoj pomoći.

„Tako smo pokrenuli i ovu akciju, jer smo ustanovili da postoji problem u dijagnostifikovanju skrininga kod novorođenih beba. Ogromnu zahvalnost dugujemo svim građanima i društveno odgovorinim kompanijama koji su se uključili u našu akciju“, istakla je Jelena Otašević.

Milan Ivanović iz kompanije „DIS“, koja je donirala aparat, rekao je mu je zadovoljstvo što je njegova kompanija ovim poklonom pomogla najmlađim stanovnicima Pančeva i da će taj trgovinski lanac i u narednom periodu učestvovati u humanitarnim akcijama.

Akcija „Srce za decu“ ima cilj da opremi svih 56 porodilišta u Srbiji aparatima koji omogućavaju rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenih beba, a Pančevo je 20. grad u zemlji koji je dobio takav aparat.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti