Društvo

Pančevci ne zaboravljaju bombardovanje

Pančevo, Pet, 25/03/2016 - 06:49
Aleksandar Stojković

PANČEVO - Predstavnici Srpskih ratnih veterana Pančeva i Policijskog sindikata Pančeva, u četrtak 24. marta, položili su vence na spomen ploču u Utvi, u znak sećanja na pale žrtve u NATO agresiji na SRJ.

Tog, 24. marta 1999. već oko 20 sati, prvi NATO projektili pogodili su fabriku aviona „Utva". Radnici druge smene tada su bili na poslu, a među njima je bio i Grozdan Stamenkovski

"Kao danas se sećam kad je pala prva bomba. Bio sam 70 metara udaljen od hale koja je pogođena. Sreća što su zidovi debeli, pa su nas zaštitili, jer danas ne bih bio ovde", priseća se Stamenkovski koji od tada 24. mart slavi kao svoj drugi rođendan.

 

Utva, prvog dana bombardovanja
utva_prvog_dana.jpg

 

Utva je prva pogođena, ali su ipak za građane Pančeva najopasniji bili udari na petrohemijski kompleks i Rafineriju. U Rafineriji je izgorelo oko 80.000 tona nafte i naftnih derivata, a iz Petrohemije je izliveno 460 tona visokotoksičnog vinilhlorida. Iznad grada su tada zabeležene 10 i po hiljada puta veće od dozvoljenih koncentracije kancerogenih materija koje mogu da prouzrokuju slabljenje imunološkog sistema, razne vrste tumora, spontane pobačaje i urođene mane kod dece, kao i neizlečive bolesti nervnog sistema i jetre.

„Ako znamo da je upotreba hlora strogo zabranjena po međunarodnim konvencijama, šta onda znači gađati direktno hlorni rezervoar u Petrohemiji? Oni su hteli sve da nas pobiju tim aktom. Sreća naša je da je hlorni rezervoar bio prazan. A gađani su i VCM i cisterna sa amonijakom" - rekao je Miodrag Mokan.

Svake godine Pančevci obeležavaju 24. marta početak bombardovanja u fabrici aviona, a poklanjaju se i senama poginulih radnika Rafinerije, 4. aprila. Udruženje boraca je više puta tražilo izgradnju spomenika Pančevcima koji su poginuli u ratovima devedesetih godina.

„Prve NATO bombe pale su ovde 24. marta 1999. godine. U toku ove godine bi trebalo da počne izgradnja spomen česme Pančevcima koji su poginuli u ratovima devedesetih godina. Tamo ćemo ubuduće moći ubuduće da polažemo vence", rekao je Todor Stojanović, predsednik SUBNOR-a Pančevo.

Za 78 dana bombardovanja, Pančevo je gađano 24 puta, sa više od 60 projektila. Marketing

Najnovije vesti