• PANČEVCI U DIJASPORI: Retrospektiva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Redakcija portala 013info je u periodu od avgusta do decembra meseca realizovala projekat „Pančevci u dijaspori“ koji je imao za cilj promoviše ljudske priče bivših stanovnika Pančeva koji su svoj život i razvojni put nastavili van granica Republike Srbije. 

    Kroz serijal od dvanaest intervjua koje su objavljene na portalu 013info, predstavili smo ljude koji su se ostvarili u svojim profesijama i na taj način pokušali da na najbolji način promovišemo naše sugrađane u dijaspori. Oni su kroz svoje karijere ostavili značajan trag i u zemlji u kojoj su rođeni.

    Prva priča je bila o violinisti Jožefu Nađu koji sada živi u Americi i predaje na prestižnom muzičkom univerzitetu „Berkli” u Bostonu, a zatim smo razgovarali sa arhitektom Svetlanom Pavković koja je jedan deo svog života provela u Čileu.

     

    O svojoj karijeri i iskustvima koje je stekao u Nemačkoj je sa nama u bašti Kulturnog centra Pančeva pričao u neurolog dr Vladimir Pavlović, a jedan kreativni razgovor imali smo i sa marketing stručnjakom Nenadom Lozovićem, koji već dvadeset godina živi i radi u Bugarskoj.

     

    Interesantnu životnu priču, o tome kako ga je nauka vodila kroz čitav svet, čuli smo od Rastka Sknepneka, koji je sada docent (lecturer) na fizici i šef istraživačke grupe (group leader) na biologiji na Univerzitetu u Dandiju (University of Dundee) u Škotskoj. O svom umetničkom životu, na drugoj strani sveta pričala nam je Maja Poljak, slikarka iz Abu Dabija. 

     

    Mladi uspešni košarkaš Aleksa Nikolić upoznao nas je sa zapadom i istokom, jer je pre odlaska u Rusiju boravio u Americi, a bivša karatistkinja Aleksandra Stajić govprila je o svojim pređašnjim sportskim uspesima i životu koji sada živi u Njujorku sa svojom porodicom. 

     

    Kakav je život jedne istoričarke umetnosti, koja sada živi i radi u Beču, sa nama je podelila Amalija Stojsavljević, a naše istraživanje odvelo nas je i u Švedsku, gde od početka devedestih živi Vesna Stanišić. Dramaturškinja koja je bila vrlo aktivna u kulturnom životu našeg grada, ali koja je postigla i značajan uspeh u ovoj skandinavskoj zemlji.

     

    Nakon nekog vremena, ponovo smo pričali sa dizajnerom Miodragom Guberinićem, i saznali o brojnim projektima koje je u međuvremenu realizovao. Sasvim slučajno i Miodrag i poslednja sagovornica u serijalu intervjua, glumica, scenaristkinja i producentkinja Maša Dakić, stanovniicu su Njujorka koji smo zahvaljujući njihovim pričama upoznali i na neki drugačiji način. 

     

    Priče pune poruka i pouka. Iz svake ćete saznati zašto je Pančevo najdiviniji grad na svetu, šta je to što se samo ovde može pronaći, ali i to šta je svet ponudio ovim sjajnim ljudima da unaprede svoj život i svoje karijere. 

    Intervjui su nastali u okviru projekta „Pančevci u dijaspori“ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. 

    Redakcija portala 013info je u periodu od avgusta do decembra meseca realizovala projekat „Pančevci u dijaspori“ koji je imao za cilj promoviše ljudske priče bivših stanovnika Pančeva koji su svoj život i razvojni put nastavili van granica Republike Srbije. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo