Foto: rts.rs/screenshot
Društvo

Pančevcima milion dinara za najbolju tehnološku inovaciju 2016.

Izvor: 
013info Sre, 21/12/2016 - 11:23Najbolja tehnološka inovacija za 2016. godinu u Srbiji je koncentrator sunčeve energije koji je osmislio tim Sef iz Pančeva. Finale takmičenja je održano u utorak, 20. decemba u studiju RTS-a u Košutnjaku.

Tim Sef iz Pančeva je osmislio uređaj koji omogućava dvostruku reflaksiju sunčevih zraka, kao i njihovo pretvaranje u električnu energiju. Kako iz tima objašnjavaju, ciljni kupci ovog uređaja su veliki potrošači toplotne energije i tople vode.

Pobednik dobija milion dinara, koje daje država, a nagrađeni su i svi ostali finalisti. Drugo mesto je pripalo timu Aluminotermija, treće Azotikos, četvrto Eco Aqua, peto Tunel i šesto Toybox. 

Dobitnik specijalne nagrade Dr Miroslav Despotović za najbolji studentski tim je tim Bar Arcus iz Novog Sada sa inovacijom „Virtuelni meni“.

Misija Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju NTI2016 je promovisanje preduzetničke inovativne klime u Srbiji i pomoć potencijalnim i postojećim visoko-tehnološkim preduzetnicima/istraživačima, koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije pretoče u tržišno valorizovane inovacije.

Takmičenje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa: Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Privrednom komorom Srbije, Zavodom za zaštitu intelektualne svojine i Radio televizijom Srbije i Vojvodine

Takmičenje se održava na teritoriji Republike Srbije i na teritoriji Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske.
MarketingNajnovije vesti