Društvo

PANČEVO: 14 miliona nije bilo dovoljno, nova bronza biće u 2018. godini

Pančevo, Pon, 18/12/2017 - 07:55
Vladimir Đoković

 

 

Spomenik Brazde u spomenik području Stratište na Jabučkom putu ove godine neće biti obnovljen. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja opredelilo je 14 miliona 2017. godine za obnovu spomenika ali i čitavog Stratišta ali to nije bilo dovoljno novca. Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu ove godine sproveo je javnu nabavku ali je ponuda bila veća od raspoloživog novca. Direktorka Zavoda Jasmina Vujović očekuje da će ministarstvo podršku i novac preneti u sledeću godinu.

- Taj novac će nadamo se biti dovoljan da se sam spomenik vrati u prvobitno stanje i da se pojača ostvetljenje i stave dodatne video kamere. A tu su projektovani radovi i na parternom uređenju prilaza, amfiteatra koji se nalazi iza spomenika kao i čišćenje betonskog dela spomenika, objašnjava direktorka Zavoda Jasmina Vujović.

Spomen obeležje Stratište sa spomenikom Brazde podignut je na mestu između Tamiš i puta ka Jabuci gde su tokom drugog svetskog rada izvršena pogubljenja Srbija, Jevreja i Roma. Njih oko 11.000 pobili su nemački okupatori na tom mestu.

Lopovi su proteklih godina ukrali gotovo polovinu bronze sa ovog, za pančevačke uslove, monumentalnog spomenika.Marketing

Najnovije vesti