Društvo

PANČEVO: 60 odsto polena u vazduhu je AMBROZIJA, a tek stiže udarni talas

Izvor: 
013info/kurir Sub, 24/08/2019 - 10:20

Monitoring polena Zavoda za javno zdravlja Pančeva u periodu od 12. do 18.  avgusta potrvrdio je ono što su Pančevci već osetili - ambrozija je svuda oko nas.

Naime od 1411 čestica polena uhavaćenih u vazduhu tokom ovih 7 dana stručnjaci su analizom utvrdili da na ambroziju otpada čak 847 čestica. Slede kopriva sa 268, konoplja sa 161 i štir sa 46 čestica polena u kubiku vazduha.

Prema godišnjem kalendaru cvetanja biljaka koji je dostupan na sajtu Zavoda sada smo u periodu cvetanja ambrozije koji obično potraje do polovine septembra.

Ambrozija izveštaj
ambrozija.jpg

Najveća koncentracija polena ambrozije u vazduhu očekuje se od 25. avgusta do 10. septembra, kada će ovog alergena biti deset puta više od uobičajenog nivoa

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da alergični na korenske biljke treba da spreme maramice jer je ambrozija buknula na teritoriji Vojvodine, Šumadije i zapadne Srbije.

Posle obilnih kiša, ali i tropskog talasa koji je zahvatio celu Srbiju, mnoge građane je zadesila nova muka - kijavica, gušenje, kašalj, osip i svrab, a to su jasni pokazatelji visoke koncentracije alergena ambrozije. 

 

Simptomi preosetljivosti na ambroziju se manifestuju kijanjem, peckanjem i suzenjem očiju, obilnim curenjem iz nosa, zapušenošću nosa. Ako se, uz ove pojave, jave i otežano disanje, stezanje i bol u grudima - to je znak da je reč o sezonskoj bronhijalnoj astmi.

- Lekar će vas posavetovati kako da olakšate tegobe koje inače mogu da potraju čitavu sezonu, ali postoje situacije kada alergolog mora obavezno da se poseti: ako primetite oticanje, imate svrab, učestalo kijanje, otežano disanje - objašnjava specijalno za čitaoce Lene prim. dr sc. med. Jasminka Šojić Rajčić, naš poznati alergolog i imunolog.

 

 

 
MarketingNajnovije vesti