Zelena pijaca
Društvo

Pančevo: Akcije obeležavanja Svetskog dana hrane

Pančevo, Uto, 11/10/2016 - 18:05
Mirjana Marić

Ove godine Svetski dan hrane obeležava se 16. oktobra pod sloganom „KLIMATSKE PROMENE UTIČU NA PROIZVODNJU HRANE“ i usmeren je na značaj bezbednosti hrane na koju veoma utiču  i klimatske promene.

Pet ključnih pravila za bezbednost hrane

Održavanje higijene – Brojni mikroorganizmi se nalaze u zemlji, vodi, vazduhu, ima ih na rukama, krpama za brisanje, sunđerima, priboru za jelo, daskama za pripremu hrane. Prenose se direktinim kontaktom prilikom pripreme hrane i tako mogu da dovedu do pojave različitih bolesti koje se prenose hranom.

Odvajati sveže i kuvano – Sveže namirnice, a posebno riba i morski plodovi mogu da sadrže opasne mikroorganizme koji se mogu preneti na druge namirnice prilikom pripreme.

Kuvati dovoljno – Kuvati hranu temeljno, posebno meso, jaja i morske plodove.

Čuvati hranu na bezbednim temperaturama – Sve sveže i skuvane namernice koje se brzo kvare neophodno je čuvati u frižideru.

Koristiti ispravnu vodu i sveže namirnice

U Pančevu će preventivni centar Doma zdravlja Pančevo (mobilna jedinica) Svetski dan hrane obeležiti predavanjem dr Dragane Marković na temu pravilne ishrane učenicima Srednje mašinske škole u petak, 14. oktobra, u 9 sati i akcijom preventivnih pregleda u JP Železnici 20. oktobra u trajanju od 7.30 do 11 sati.

Svetski dan hrane podseća na značaj pravilne ishrane za očuvanje i unapređenje zdravlja. Osnovni principi pravilne ishrane su redovnost obroka tokom dana, pravilan izbor namirnica koje koristimo u svojoj ishrani, način njihove pripreme, ali i količina pojedinih namirnica koje svakodnevno koristimo. Ova kampanja ima za cilj informisanje i sticanje znanja, formiranje ispravnih stavova i ponašanja u ishrani najšire populacije, a posebno dece i mladih.

 

 


MarketingNajnovije vesti