Društvo

PANČEVO: Ambrozija cele nedelje u crvenom - ugrožava sve alergične osobe

Pančevo, Čet, 17/09/2020 - 03:12
Vladimir Đoković

Ambrozija je u crvenom i pravi velike probleme građanima Pančeva, zaključak je koji se može izvući iz poslednjeg objavljenog nedeljnog izveštaja o monitoringu polena koji je objavio Zavod za javno zdravlje Pančevo.

Za 7 dana, konstatuje se, u kubiku vazduha bilo je za tu nedelju ukupno 1300 polenovih zrnaca ambrozije.

Svakog dana, pojedinačno, koncentracija je bila preko 100 polenovih zrnaca u kubiku vazduha – a crvena alarmantna boja znači da reaguju sve alergične osobe.

"Poslednjih nedelju dana i dalje su se održavale visoke koncentracije koje su početkom nedelje bile 253 a do kraja nedelje je bilo 111 polenovih zrna po metru kubnom vazduha.Maksimalne koncentracije ambrozije su bile poslednjih dana avgusta i iznosile su 262 polenova zrna po metru kubnom ."

Na količinu polena ove biljke u vazduhu utiču razni faktori uključujući i meteorološke uslove. Problem su i zapušteni privatni posedi i obodi njiva gde se ambrozija brzo širi. Ukoliko je primete građani bi trebalo da obaveste nadležne gradske službe " rekla je za RTV dr Dubravka Nikolovski iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Oni koji imaju problema sa alergijom na polen ambrozije trebalo bi da izbegavaju boravak na otvorenom u prepodnevnim časovima kada su koncentracije najveće i da nose zaštitne maske, kažu lekari, kao i da nakon povratka u kuću promene odeću i spreče zadržavanje polena na telu.

Ove godine je u Pančevu prvi put urađen hemijski tretman ambrozije na površini od 50 hektara.

"Ukoliko pronađu ambroziju na površini koja se inače kosi trebalo bi da se obrate JKP Zelenilo. Ukoliko je to neka neuređena površina koja može da se tretira hemijskim putem onda je najbolje da se obrate Sekretarijatu za zaštitu životne sredine grada Pančeva a ukolio se ambrozija nalazi na privatnoj parceli potrebno je da obaveste komunalnu inspekciju" objašnjava gradska većnica za ekologiju Katarina Banjai.

 

 
MarketingNajnovije vesti