Društvo

PANČEVO: Ambrozije više za četvrtinu nego prošle godine

Pančevo, Uto, 29/08/2017 - 10:55
Vladimir Đoković

 

 

Mnogima je alergija na ambroziju ozbiljan zdravstveni problem. Od polovine avgusta smo u periodu cvetanja ambrozije kada je njeno dejstvo najizraženije.

Zavod za javno zdravlje još od 2011. godine obavlja monitoring polena, pa i polena ambrozije u vazduhu, a već nekoliko nedelja su rezultati alarmirajuće u crvenom.

Prema podacima koje smo dobili od dr. Dubravke Nikolovske iz Zavoda za javno zdravlje prošlogodišnji nedeljni maksimum bio je 232 polenovih zrnaca ambrozije za nedelju dana a već polovinom avgusta ove godine utvrđeno je prisustvo 297 polenovih zrnaca za nedelju dana.

“Na to može uticati i povećan broj sunčanih dana bez padavina koje smo imali ove godine. Polen ambrozije vetar lako raznosi. “ – kaže dr Nikolovska.

“Klopka za polen” prošle godine se nalazila na krovu Internističkog bloka Opšte bolnice a ove godine je na krovu zgrade Gradske uprave. Rezultati sa jednog mernog mesta dovoljni su za utvrđivanje prisustva ambrozije u krugu od 50 kilometara.

“Važno je da svaki vlasnik svakog dvorišta, bašte, napuštene kuće ukloni ambroziju. Bitno je da se to čini i na napuštenim njivama, pašnjacima i uz nasipe. Postoje razne agrotehničke mere a i košenje je jedna od mera. Ljudi često kažu što bi to radili kad ambrozija njihovom zdravlju ne smeta ali možda posledice ima već ima nečije dete. Mora se misliti ne samo o sebi” – poručuje dr Dubravka Nikolovska.

U zavisnosti od godine ukupno utvrđeno prisustvo polena ambrozije bilo je između 2000 i 2.500 polenovih zrnaca. Hoće li ove godine biti postavljen rekord u Zavodu za javno zdravlje ne žele da prognoziraju. Jer širenje polena recimo zavisi i od broja kišnih dana. Kiša bi dakle pomogla.

Ako u međuvremenu primetite ambroziju a niste u prilici da je uništite bar košenjem prijavite to JKP "Zelenilu" koje je zaduženo za njenu eliminaciju.Marketing

Najnovije vesti