• Pančevo: Apotekari u hodniku – direktor stigao do gradonačelnika

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nezadovoljni gradski apotekari proveli su danas nekoliko sati u prostoru na ulazu Gradske kuće

    – Došli smo zato što smo nezadovoljni. Gradonačelnik ne želi da nas primi na razgovor. Još prošle nedelje u pisanoj formi obratili smo se i zatražili razgovor. Očigledno gradonačelnik ne želi da sa nama razgovara, već samo sa našim direktorom, i tvrdi se kako je naš direktor juče u ponedeljak imao zakazan razgovor, ali naš direktor kaže da to nije tačno, i da uopšte nije kontaktiran da dođe na sastanak. Svejedno, mi smo se nezavisno od direktora prijavili za sastanak, ističe članica upravnog odbora gradske Apoteke Pančevo i upravnica apoteke „Higia”, Ivana Stevanović.

    Gradski apotekari su se u prostoru gradske kuće pojavili posle pola 11, a ubrzo se brojnim portirima priključila i patrola policije pojačana „Maricom“ parkiranom ispred Gradske kuće.

    Zbog dugova, Apoteka Panečevo blokirana je od početka 2016. godine. Posle pauze nedavno su apotekarima produžene zdravstvene knjižice, a poslednja plata koju su dobili je za april.

    – Mi zaista više nemamo od čega da živimo, kaže Ivana Stevanović.

    Što se celovitog rešenja problema tiče, zaposleni u gradskoj apoteci ocenju da su posle svega i dalje na početku.

    – Koliko smo mi obavešteni, u Beogradu su se sreli Ministarstvo za lokalnu samoupravu, finansije i zdravstvo i dali rok lokalnim samoupravama koje su osnivači apoteka i domova zdravlja koji su u problemima, da do kraja novembra izađu sa idejama kako da reše svoje probleme. I naložili su lokalnim samoupravama da isključivo one rešavaju te probleme. Da vide na koji način će te dugove da otplate. Znači, država im je jasno stavila do znanja da oni treba da plaćaju. To je trebalo da bude i tema razgovora danas kod gradonačelnika. Jer je on bio na tom sastanku u Beogradu i on to zna, objašnjava Ivana Stevanović.

    Predsednik sindikata Borko Bojić napominje da postoji problem troškova za prevoz do posla, jer zaposleni više nemaju markice.

    – Zaposleni više nemaju markice, pa na posao gde im plata kasni dolaze o svom trošku. Tako ih taj posao samo košta. Tražili smo hitan sastanak i zbog sudskog izvršitelja koji je dolazio baš u našu apoteku Higia. U toku mu je bila licitacija na kojoj je prodavao recepturu, to jest, glavni prodajni pult u toj apoteci. To srećom nije prodato, jer bi istog momenta došli i to odneli. Apoteka bi mogla odmah da bude zatvorena. Jer bez toga ne može da se radi. U drugoj apoteci u ulici Žarka Zrenjanina isti taj izvršitelj je imao kupca za dve TA peći. To je prodato i odneto. Tamo više nema grejanja. U toj apoteci je 7-8 stepeni, iznosi detalje Borko Bojić.

    Uprkos ogromnim problemima, gradski apotekari kažu da su nastavili da rade u 16 objekata. Posle sastanka u Beogradu o problemima dugova gradskih apoteka i domova zdravlja jasno je da će vlast ići ka modelu reprograma osnovnog duga koji treba da plate lokalne samouprave. Uz otpis kamata na teret veledrogerija u čemu treba da pomogne država.

    – To je model o kome se u Pančevu razgovaralo pre nepunih godinu dana. Te iste veledrogerije su još tada za Apoteku Pančevo pristajale na otpis kamata i reprogram duga. Reprogram je bio dogovoren, ali nije mogao da bude ispoštovan, jer su bile potrebne dodatne dozvole Ministarstva finansija koje nikad nisu stigle. Iako smo od ovog sastanka tri ministarstva očekivali da se nešto dobije, samo su preneta sva ovlašćenja na lokalne samouprave. U stvari, vidimo da smo samo izgubili, jer su ministarstva samo skinula odgovornost sa sebe. A tako i nas sa svojih leđa da više ne idemo kod njih da se žalimo. Nego da to radimo kod lokalnih vlasti, konstatuje Borko Bojić.

    Oba sagovornika su utiska da lokalne vlasti, ne samo u Pančevu, teško prihvataju razgovore. Bojić ocenjuje kao da je na delu i neko odugovlačenje.

    – Mi smo bili kao neka probna apoteka kako uništiti, sad kada je dogorelo i u drugim gradovima, ta se priča servira i drugima. Od toga nema ništa. Mi smo na istoj priči od pre godinu dana, zaključuje Borko Bojić.

    Interesovalo nas je i da li imaju informacije o tužilaškom postupku protiv bivše direktorke koja je u toku. Kao i šta se dešava sa kontrolom koju u Pančevu vrši Državna revizorska institucija.

    – Državni revizori su tu mesecima. Sad su u završnoj fazi. Raspitivali smo se i kod njih kakva je stvar, pošto oni moraju da nađu nekog krivca. Navodno, ta bivša direktorka koja nas je uvela u dugove kaže da nema pisanih tragova, da nema dokaza da je ona direktno učestvovala u tome. Kako nama deluje i kako stvari stoje, izgleda da će ta istraga i u tužilaštvu polako da se topi, ističe Bojić.

    Kako smo nezvanično saznali, do sastanka gradonačelnika Saše Pavlova i direktora gradske Apoteke Pančevo je na kraju danas ipak došlo.

    Nezadovoljni gradski apotekari proveli su danas nekoliko sati u prostoru na ulazu Gradske kuće

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo