Uzurpirana letina skinuta sa 160 hektara, preko 500 hektara čeka zrelost

PANČEVO: Bez ugovora i zakupa opet se ulazi u državne njive

Pančevo, Pon, 26/09/2016 - 13:29
Vladimir Đoković

PANČEVO, 26. septembar – Do sada je grad Pančevo sa uzurpiranih državnih njiva letinu skinuo sa 120 hektara koji su bili pod suncokretom i 40 hektara koji su bili pod sojom. Preostalo je još 40 hektara soje i 20 hektara suncokreta, kao i jedna tabla pod repom – objasnila je članica Gradskog veća, Zorica Repac.

– Za nastavak ovog posla čekamo da se utvrdi odgovarajuća zrelost useva. Često nailazimo na površine koje su i sejane u različito vreme i neadekvatno agrotehnički tretirane. Na uzurpiranim državnim njivama je najviše kukuruza na 500 do 600 hektara, istakla je Zorica Repac.

Prihodi koji će biti ostvareni od prodaje ovih poljoprivrednih proizvoda sigurno će biti veći od 191 evro po hektaru, koji je bio iznos za poravnanje, a verovatno i veća od prosečne cene zakupa, navela je Zorica Repac.

To su sve za državu bile izgubljene površine. U krajnjem slučaju bolje išta nego ništa. – konstatovala je Zorica Repac.

Gradonačelnik Pavlov je podsetio kako je prihod sa prvih 100 hektara požnjevenog suncokreta bio 7 miliona dinara. Očekuje da će prihod biti mnogo veći kada krenu ostale kulture. Kako je Pavlov naglasio, Grad Pančevo neće insistirati na sprovođenju zakona samo u ovom delu, već će voditi računa da niko bez osnova ne zaposeda državne njive.

Primećena je pojava da su ljudi počeli da ulaze u posed njiva koje jesu ovog leta izlicitirali, ali nisu potpisali ugovore, niti platili izlicitiranu zakupninu. To nećemo dozvoliti. Naša poruka je da do isteka roka, 31. oktobra, moraju potpisati ugovore i platiti – pa tek onda ući u državne njive. Lokalna samouprava će sankcionisati i ovakve negativne pojave. Naravno, većina poljoprivrednika i dalje radi pošteno i poštuje propise, istakao je Pavlov.

 Marketing

Najnovije vesti