Gradska uprava
Društvo

PANČEVO: Brisanje umrlih iz biračkog spiska za jedan dan – umesto čekanja na poštansku dostavu

Pančevo, Ned, 10/03/2019 - 12:25
Vladimir Đoković

Jedna od značajnih političkih tema je ažurnost biračkog spiska a posebno u delu brisanja umrlih iz tog državnog dokumenta na kome se zasniva mogućnost da se glasa. Prošle nedelje prema medijskim objavama uvedeno je elektronsko ažuriranje biračkog spiska.

Gradska uprava Pančeva vodi i matične knjige, pa i umrlih, a bavi se i ažuriranjem biračkog spiska a iz ovog organa nam je objašnjeno da je Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku  propisano  da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preuzima podatke iz Registra matičnih knjiga koji se odnose na činjenicu smrti. Na isti način isto ministarstvo preuzima i  druge podatke od značaja za ažuriranje, odnosno vršenje promena po službenoj dužnosti u jedinstvenom biračkom spisku i dostavlja gradskim opštinskim upravama -službama nadležnim za ažuriranje biračkog spiska.

- To znači da kada matičar upiše činjenicu smrti u matičnu knjigu umrlih, odnosno umrlo lice u matičnu knjigu umrlih, u okviru Registra matičnih knjiga, pritiskom na određenu opciju-polje u okviru matične knjige umrlih, koja se zove „Izveštaj za JBS“, elektronskim putem on dostavlja izveštaj o smrti tog lica Ministarstvu. A Ministarstvo sutradan dostavlja izveštaj o smrti službama gradske uprave koje vode jedinstveni birački spisak – po mestu prebivališta birača. Zaposleni u službi biračkog spiska u okviru svoje aplikacije JBS preuzimaju izveštaj o smrti koji su dobili elektronskim putem od Ministarstva i izrađuju rešenje o brisanju birača iz biračkog spiska, po osnovu smrti, objašnjena nam je nova procedura koja je praktično dnevno ažuriranje biračkog spiska.

Elektronski sistem tako je zamenio ranije dostavljanje izveštaja o smrti lica poštom službama biračkog spiska po mestu prebivališta birača.

 
MarketingNajnovije vesti