Foto: pixabay
Društvo

PANČEVO: Brojnost komaraca iznad kritične granice na devet lokacija. Pročitajte gde

Pančevo, Sre, 23/08/2017 - 08:39
Aleksandar Stojković

Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju u Gradsku upravu Pančeva stigao je privremeni izveštaj o rezultatima prošlonedeljnog prskanja komaraca u Pančevu i okolini.

Dana 16.08.2017.godine na teritoriji opštine Pančevo izvedena je akcija suzbijanja odraslih formi komaraca sa zemlje. Suzbijanje odraslih formi komaraca izvedeno je sa 14 uređaja za hladno ULV zamagljivanje (IGEBA U15 HD-M) i 6 uređaja za termalno zamagljivanje (Vectorfog H500 SF, Termofog TF-W 60, TF-W 35, TF-75 HD i Swingfog). Planirana površina za tretman je iznosila 3.000 hektara. Akcija je izvedena u vremenu od 19.15-23.30 preparatima registrovanim za tu primenu. Sva vozila koja su učestvovala u akciji su imala GPS praćenje. Na osnovu pregleda zapisa posle akcije, sva vozila su prošla zadatim putanjama, kaže se u ovom izveštaju.

Monitoring odraslih formi komaraca obavljen je narednog dana od izvedene akcije suzbijanja na teritoriji opštine Pančevo. Klopke za komarce, sa suvim ledom kao atraktantom, postavljene su u popodnevnim časovima, a sakupljene su narednog dana. Na taj način su pokrivena oba perioda aktivnosti komaraca, večernji i jutarnji. 

U klopkama preovlađuju kućni komarci (98,7%), dok su ostale vrste zastupljene sa 1,3%. Brojnost odraslih formi kućnih komarca se posle obavljenog suzbijanja uređajima sa zemlje znatno smanjila, a iznad kritične se zadržala jedino na „Almeks“ farmi na Starom Tamišu, Karauli, Jabuci, Glogonju, Kačarevu i farmi u Kačarevu, Banatskom Novom Selu, Nadelu i u ritu ispod mosta. Brojnost je merena na ukupno 22 lokacije.

Do kraja nedelje biće gotov i konačni izveštaj iz koga ćemo saznati i da li u Pančevu ima komaraca nosioca virusa Zapadnog Nila. Nakon toga uslediće preporuka nadležnih o daljim merama koje bi trebalo preduzeti u borbi protiv oviih insekata.Marketing

Najnovije vesti