Foto: pixabay
Društvo

PANČEVO: Brojnost komaraca povećana na 15 lokacija, biće i prskanja

Pančevo, Sre, 03/07/2019 - 14:25
Aleksandar Stojković

Brojnost komaraca je povećana na 15 od 21 lokacije na kojima se vrši monitoring odraslih formi komaraca na teritoriji grada Pančeva, dok su na tri mesta pronađeni komarci kod kojih je prisutan virus Zapadnog Nila, stoji u izveštaju Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju koji je zadužen za ovo ispitivanje. Uzorci su uzimani 28. i 29. juna.

Komarci koji nose virus Zapadnog Nila otkriveni su u Pančevu, na monitoring mestima kod Nadela i kod bolnice, i u Ivanovu. 

Spisak lokacija na kojima je povećana brojnost komaraca u odnosu na nivo koji je propisan je mnogo duži. Rekordan broj komaraca u klopke je uhvaćen kod Nadela u Pančevu 1260, od toga je kučnih formi 1230 (dozvoljeno je 150), a rečnih formi 20 (dozvoljeno 20), sledeća lokacija po brojnosti komaraca je Kačarevo gde je uhvaćeno ukupno 1250 komaraca (1225 kućnih i 25 rečnih), a na neslavnom trećem mestu je glohonj sa 1100 (1025 kućnih i rekordnih 85 rečnih).

Broj komaraca je veći od dozvoljenog još i u ritu ispod mosta, na Karauli, u Jabuci, Banatskom Novom Selu, Starčevu, Omoljlici, Ivanovu, na farmi u Kačarevu, na Kudeljarskom nasipu, na Sportskom centru, na Starom Tamišu i u Vojlovici.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju preporučio je hemijsko suzbijanje komaraca na svim lokacijama na kojima je brojnost iznad kritične vrednosti, a tretman je potrebno sprovesti i zbog pozitivnog rezultata analiza na prisustvo virusa Zapadnog nila na tri lokacije.

Kako saznajemo, zaprašivanje komaraca se planira ovog vikenda. Iz Gradske uprave prate vremenske prilike kako bi se prskanje izvršilo čim se steknu povoljni uslovi. 

Zaprašivanje koje je vršeno 27. juna prekinuto je zbog naglog pogoršanja vremenskih uslova (jak vetar i kiša).
MarketingNajnovije vesti