Društvo

Pančevo će izgradnju i održavanje puteva prepustiti privatniku na 10 godina

Pančevo, Pet, 13/09/2019 - 07:15
Vladimir Đoković


Skupština grada Pančeva glasaće o projekatu javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za finansiranje izgradnje i održavanja lokalne putne infrastrukture na teritoriji grada Pančeva sa javnim plaćanjem. Ovaj dokument prethodno je prihvatilo Gradsko veće i predložilo ga Skupštini.

Projekat je zasnovan na ideji obezbeđivanja dostupnosti dela kvalitetne saobraćajne i druge prateće infrastrukture u urbanism zonama grada i naseljenim mestima grada, kapitalnim ulaganjem od strane privatnog partnera. A taj privatnik će pored izgradnje i rekonstrukcije obezbediti izradu projektne dokumentacije, dugogodišnje redovno održavanje (letnje i zimsko) na celoj teritoriji grada i naseljenih mesta, finansiranje za kapitalno ulaganje a lokalna samouprava – grad Pančevo neće po tom osnovu biti kreditno zadužena, navodi se u projektu.

Pančevo ima oko 74,2 km opštinskih puteva plus oko 200 kilometara ulica i u naseljenim mestima oko 270 km ulica.

Navedeno je i ukupno 35,5 kilometara puteva i ulica koje su prioritet za ulaganje, od čega je u naseljenim mestima 27 km a ostatak je u Pančevu. A u dokumentu je navedeno i koje su to saobraćajnice i u kojoj dužini.

Kako se načelno navodi ovaj projekat bi trebalo da bude ekonomski efikasan i socijalno odgovoran a “vrednost koja se dobija za uložena sredstva treba da bue veća od one koja bi se dobila sprovođenjem “tradicionalnog” (budžetskog) modela ulaganja”.

Projektom se predviđa osnivanje “Društva posebne namene” – privrednog društva koje će osnovati privatni partner za potrebe zaključenja ovog javnog ugovora o javno privatnom partnerstvu, koje će biti u punom vlasništvu privatnog partnera.

A predviđa se da javni partner – grad ima jednog od tri člana nadzornog odbora, a koji će imati “jednaka prava kao predstavnici privatnog partnera” – kojih je dva.

Rok na koji se zaključuje ugovor o JPP  je 10 godina.
MarketingNajnovije vesti