Društvo

Pančevo će u julu podeliti više od 30000 kesica besplatnog larvicida za borbu protiv kućnih komaraca! Pročitajte zašto je to bitno.

Pančevo, Uto, 04/07/2017 - 09:03
Aleksandar Stojković

Svakog leta Pančevci naprosto lude od komaraca. Zbog bilizine reka, mnoštva stajaćih voda, kanala i septičkih jama oni u Pančevu imaju pogodno tlo za razmnožavanje. 

Komaraca ima raznih vrsta, a u našim krajevima u 95% slučajeva to su takovane kućne forme komaraca. Kućni komarac (Culex pipiens) leti do 200 metara od mesta oizleganja. Oni polažu jaja uglavnom noću na površinu vode jaja lepi zajedno u paketiće 100-300 komada koji zajedno plutaju u formi splava 6mm dužine i 3mm širine. I tu počinje borba protiv njih.

- Mi već tri godine suzbijamo kućne forme komaraca. Prethodne dve godine imali smo slab odziv građana, iako smo preko medija pozivali da nam se u toku zimskog perioda jave ukoliko imaju po zgradama i podrumima odrasle forme koje spavaju po zidu, da dođemo i isprskamo. Prošle godine smo ih suzbijali u 746 objekata na teritoriji Pančeva i naseljenih mesta, rekla nam je Zdenka Miljković , gradska sekretarka za zaštitu životne sredine.

Ono što je novo u odnosu na prethodne godine je  deljenje larvicida koje je počelo pre desetak dana u naseljenim mestima u okolini Pančeva. Larvicid je podeljen u Glogonju, Jabuci i Kačarevu, a trenutno se deli u Banatskom Brestovcu. Slede Starčevo i Omoljica. Uskoro će na red doći i kuće na teritoriji grada.

- Kućne forme komaraca se legu po kućama, svuda gde je voda i vlaga. Nažalost septičkih jama ima mnogo u našoj zemlji, komarci nemaju nos tako da njima ta okolina savršeno odgovara. Mi na njih možemo da delujemo iz vazduha tek kad izađu odatle. Zato je bitan taj larvicid. Da delujemo na njih još dok su larve i lutke i dok su u toj tečnosti. Vrlo je bitno da meštani uzmu te kesice i ubace u septičku jamu.  Čak iako su priključeni na kanalizaciju, a nisu zatrpali staru jamu. To mogu biti i kanali koji su u dvorištu ili ispred kuće. Bitno je da na sve moguće načine smanjimo broj tih kućnih formi, rekla nam je Zdenka Miljković.

Desjtvo preparata Larvastop je tri nedelje. Ekipe Zavoda za DDD „Eko San“ obilaze kuće i ubacuju preparate u septičke jame. Za sada grad Pančevo planira da se u svakoj kući tri puta deluje ovim preparatom - na svakih mesec dana. Ako niste kod kuće kada ekipa dođe, bilo bi dobro da odete u svoju mesnu zajednicu i uzmete kesicu sa larvicidom i sami ubacite preparat u vodu za koju mislite da bi mogla da bude leglo komaraca. Preparat je neškodljiv i bespalatan, a Pančevo je za prvi krug obebedilo nešto više od 30000 kesica Larvastopa.

Po rečima Zdenke Miljković ovakav tretman kućnih formi komaraca u Srbiji imaju samo Novi Sad, Beograd od prošle godine i od ove godine Pančevo.

Da bi se borba protiv komaraca uspešno vodila, mora da se vodi svih 12 meseci u godini.

- Ove godine nismo mogli da počnemo ranije ni larvicid. Kasnili smo otprilike mesec dana jer je trajala procedura javne nabavke za ovaj novi višegodišnji ugovor. S obzirom na to da je novi ugovor napravljen na tri godine, ranije je bilo na dve, možemo opet da uhvatimo tempo i da radimo non stop, kazala nam je Zdenka Miljković.

Na sličan način grad Pančevo planira da se bori i sa glodarima. Ali o tome nešto više sledeći put.

 

 Marketing

Najnovije vesti