• PANČEVO: Čuvari platana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Pančevu posečeno zdravo stablo platana starog više od pola veka, stanovnici naselja Tesla i zabrinuti Pančevci kampuju pored velelepnog debla kako bi sprečili dalju devastaciju okolnog drveća, kao i uklanjanje dokaza o počinjenom krivičnom delu.

    Nakon što je 28. juna oko 14.15 sati na zelenoj površini ispred nekadašnje hale Fabrike sijalica „Tesla” u Pančevu posečeno zdravo stablo platana starog više od pola veka, stanovnici naselja Tesla i zabrinuti Pančevci kampuju pored velelepnog debla kako bi sprečili dalju devastaciju okolnog drveća, kao i uklanjanje dokaza o počinjenom krivičnom delu. Istovremeno, na samoj hali nekadašnje najstarije fabrike sijalica na Balkanu – prodate investitoru JCG doo iz Zemuna – ubrzano teku takođe danonoćni radovi, dok izvođači iz Loznice, iz firme Monting group SP doo, s vremena na vreme upućuju prisutnim građankama poruke da izgleda da „nemaju pametnija posla” i da idu kući i kuvaju ručak. U „pametnija posla” vezana za ovu investiciju spada i bespravna seča još, pretpostavlja se, tri drveta – dva platana i jedne lipe slične starosti i lepote kao i posečeno drvo, planirana najverovatnije na isti kriminalan način: da je izvedu NN lica bez obeležja službe, bez najave, markacije terena, dozvole i naloga, koja u rekordnom desetominutnom roku obaljuju stabla visoka 20 metara na ogradu fabrike, preko trotoara, ugrožavajući tako bezbednost pešaka i biciklista koji tuda prolaze.

    Naime, aktiviste Inicijative „Odbranimo Teslu”, koji su zbog sporne dozvole Grada Pančeva da investitor na tom mestu izgradi saobraćajni priključak podozrevali da bi do seče moglo doći – ipak je iznenadila bahatost i nasilnost ovog čina. Teslaši su prethodno postavili pitanje gradskim čelnicima zbog čega se pristupilo radovima a da pre toga nije izvršena remedijacija zemljišta, kada se zna da se u proizvodnom procesu fabrike koristila živa i druge opasne materije. Sada je već jasno da se nikakva procedura ne primenjuje ni pri odlaganju verovatno kontaminiranog građevinskog otpada. Drugo je pitanje bilo vezano za neprofesionalno projektovan kolski pristup, koji bi pravio manju štetu drveću da je samo metar pomeren u stranu, ali je projekat prihvaćen bez ikakvih izmena i primedbi. Pravo je pitanje, zapravo, zbog čega je taj prilaz uopšte i potreban kada je postojeći već prostran, funkcionalan i samo 34 metra udaljen od spornog mesta i vodi ka bočnom ulazu u halu. Da li je briga investitora oko toga da mu svetleća reklama bude dovoljno upadljiva opravdan razlog za uništavanje prirodnih dobara ovih razmera i ugrožavanje bezbednosti građana?

    Direktor Javnog preduzeća „Urbanizam” Slave Bojadžievski izjavio je za lokalni list „Pančevac” da „niko nije lud da seče platane”. Kako je do incidenta kog su se građani pribojavali ipak došlo, a niko od zvaničnika tim povodom nije dao nikakvu izjavu – Inicijativa „Odbranimo Teslu” organizovala je u petak, 2. jula, protest ispred zgrade „Urbanizma” s namerom da do neophodnog razgovora ipak dođe. Izašavši pred nekoliko desetina zabrinutih građana, gospodin Bojadžievski izjavio je kako je izgradnja još jednog kolskog priključka u Ulici Miloša Obrenovića, preko puta autobuskog stajališta i kraj već postojeće tri raskrsnice na kratkom potezu vrlo opterećene trase – saobraćajno opravdana. Nije bilo reči o ludostima, seči ni ekologiji, ali zato jeste o neadekvatnom urbanističkom planu iz 2011, koji je „ona prethodna vlast” donela, pa ostaje nejasno kako bi taj plan mogao biti odgovoran za dela vezana za investitora koji se pojavio 2020, a još manje zbog čega direktor „Urbanizma” za sve ovo vreme nije pokrenuo postupak delimičnog ili potpunog preinačenja plana za koji sam smatra da je neprihvatljiv. Na poziv predstavnika Inicijative „Odbranimo Teslu” da razgovaraju o postojećim problemima na istoj strani gospodin Bojadžievski počeo je da proziva prisutne na profesionalnoj osnovi. S mučnim utiskom da između ludosti i pametnog posla nema razmaka koliko za oštricu motorne testere i razmišljajući o tome koja bi to profesija bila dovoljno pristala da građanin može postaviti pitanja vezana za zagađenje vode i tla, očuvanje prirodnih dobara i ličnu bezbednost, okupljeni Pančevci uputili su se ka Gradskoj kući, u susret daljim iznenađenjima. Naime, nakon dužeg čekanja na prijem kod gradonačelnika Aleksandra Stevanovića, ali i dužeg razgovora s njim, predstavnici Inicijative „Odbranimo Teslu” dobili su, umesto uveravanja da će počinioci krivičnog dela – čiji je identitet poznat policiji – biti kažnjeni, a nadzor pojačan, sledeće saopštenje: gradonačelnik može da garantuje da predstavnici JKP „Zelenilo” neće seći platane, ali ne i da neko drugi to neće učiniti. Pančevci su se razišli sad već vidno uznemireni utiskom da bezakonje, sve oštrije okrenuto protiv njih, izgleda nije pod kontrolom, ali čvrsto rešeni da očuvaju dragoceno pančevačko zelenilo, zbog čega su Teslaši u julu 2020. i pokrenuli svoju inicijativu.

     Otad se kraj posečenog debla organizuju danonoćne smene, ali i joga na travi, ekološke i čitalačke radionice, muzicira se, druži i razmišlja o unapređenju lokalne sredine, dok se sve više Pančevaca i iz drugih krajeva grada pridružuje čuvarima platana, u želji da ih podrže i daju svoj doprinos očuvanju ekološkog i kulturnog gradskog dobra.

    U Pančevu posečeno zdravo stablo platana starog više od pola veka, stanovnici naselja Tesla i zabrinuti Pančevci kampuju pored velelepnog debla kako bi sprečili dalju devastaciju okolnog drveća, kao i uklanjanje dokaza o počinjenom krivičnom delu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo