Foto: Udruženje "Vešte ruke"
Društvo

PANČEVO: Devedest đaka pohađa pilot projekat "Domaćinstvo u nastavi"

Pančevo, Sub, 11/03/2017 - 13:10
Mirjana Marić

Udruženje "Vešte ruke" iz Pančeva nastalo je pre skoro godinu dana, a njihova početna ideja je bila realizacija projekta "Domaćinstvo u nastavi". Kako kaže Jelka Đorđević, predsednica udruženja, želja im je da se domaćinstvo vrati u pančevačke obrazovne ustanove, barem kao izborni predmet. 

Jelka je učiteljica koja nema stalno zaposlenje, ali trenutno ima 90 zainteresovanih đaka sa kojima izrađuje razne rukotvorine. Polaznici su učenici 5. i 6. razreda osnovnih škola "Miroslav Mika Antić", "Jovan Jovanović Zmaj" i "Vuk Stefanović Karadžić" iz Starčeva.

- Pre nego što smo krenuli sa realizacijom projekta predstavili smo deci o čemu se radi. Dobili smo odobrenja od direktora škola, a deca su samostalno birala da li žele da uče tradicionalne ručne radove. Interesantno je da osim devojčica, radionice pohađaju i dečaci, rekla je Jelka.

Foto: Udruženje "Vešte ruke"
deca.jpg

 

Program "Domaćinstvo u nastavi" je kreiran po ugledu na program Ministarstva prosvete. Ovaj pilot projekat, Udruženje "Vešte ruke" trenutno sprovodi na volonterskoj bazi, jer do sada nisu dobili nikakva sredstva za realizaciju.  

Na radionicama deca uče da izrađuju predmete od materijala koje imaju u svom okruženju. Do sada su pravili predmete od papira, zatim heklali radove od kanapa koji je nastao od plastičnih kesa i od tog istog materijala su pravili i ćilime na improvizovanim razbojima. Osim unapređivanja motoričkih sposobnosti, edukatorka uči decu i kako da brinu o životnoj sredini, jer uglavnom koriste materijale koji mogu da se recikliraju.

Predmete koje su izrađivali od papira predstavili su na prethodnom Novogodišnjem bazaru.

Foto: Udruženje "Vešte ruke"
bazar.jpg

 

- Mogu da kažem da sam bila veoma iznenađena kada sam krenula da radim sa decom. Svi kažu da deca ništa ne rade, a ja sam se uverila u suprotno. Mnoge devojčice znaju da naprave palačinke, skuvaju kafu, pa čak i da prave gibanicu, rekla je Jelka i dodala da će uskoro osim rukotvorina održati i neki čas o ishrani, gde će deca učiti da prave kolače. 

Naša deca su dobra, samo treba raditi sa njima, istakla je Jelka.

Udruženje "Vešte ruke" će 7. maja obeležiti prvu godinu postojanja manifestacijom "Prolećni dani". Ideja je da se okupe sva udruženja sa teritorije grada Pančeva, kao i pojedinci koji će ovom prilikom promovisati svoje ručne radove, folklor i tradicionalna jela. Takođe će biti organizovano takmičenje za izbor najlepših poslastica od jagoda. Manifestacija će biti realizovana uz pomoć MZ Strelište i OŠ "Miroslav Mika Antić".

Foto: Udruženje "Vešte ruke"
veste-ruke.jpgMarketingNajnovije vesti