Inkubator
Društvo

PANČEVO: Dušan Milojkov prešao 8000 kilometara na biciklu, a US AID i Rotari klub Pančevo donirali inkubatore bolnici

Izvor: 
013info Pet, 16/07/2021 - 12:08U petak, 16. jula, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Rotari klub Pančevo, uručili su dva inkubatora, sto za reanimaciju i tri lampe za fototerapiju Opštoj bolnici Pančevo. Ova donacija deo je projekta „Srca Evrope” koji se sprovodi u 12 zemalja i koji podržava USAID, a sprovodi Rotari. Vrednost donacije pančevačkoj bolnici je 67.280 dolara, od ukupno 356.630 dolara, koliko je opredeljeno bespovratnih sredstava za Srbiju u okviru samog projekta.

 
Naime, inicijativa za ovu akciju u Pančevu, pod nazivom „Biciklom za bebe",  potekla je od Rotari kluba Pančevo i Pančevca Dušana Milojkova, koji je prešao 8.000 kilometara biciklom po Evropi kako bi skrenuo pažnju na ovaj problem i prikupio sredstva za povećanje stope preživljavanja prerano rođene dece. 
 
- Sakupljena inicijalna sredstva ohrabrila su članove Rotari kluba da uz pomoć USAID-a, Rotari fondacije i Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora, pokrenu ovaj projetak kako bi se obezbedila ukupna sredstva za neophodnu opremu za bebe. Projekat su finansijski pomogli i Rotari klubovi iz SAD, Engleske, Finske, Češke, Slovačke, kao i Rotari klubovi Pančevo Mihajlo Pupin, Smederevo i Beograd, rekla je Zorica Jestrović, Guvernerka Distrikta Rotari Srbija i Crna Gora.
 
Pomoćnik direktora pančevačke bolnice, dr Slobodan Prodanović, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost povodom donacije kvalitetne medicinske opreme za Službu pedijatrije.
 
- Ova oprema će značajno pomoći da se bitno unapredi i poboljša kvalitet rada lekara pedijatara - neonatologa, i na taj način, uz požrtvovan rad zdravstvenih radnika, smanji stopa smrstnosti novorođene dece.
 
Dr Prodanović je podestio kako je USAID već podržao rad Opšte bolnice Pančevo kroz rekonstrukciju i obnavljanje svih toplotnih pumpi u bolnici, čime je odeljenje porodilišta dobilu toplu vodu posle 20 godina.
 
U svom obraćanju, Tod Endruz, v.d. direktora misije USAID-a u Srbiji rekao je:
 
- Ove godine u misiji USAID-a u Srbiji obeležavamo 20 godina partnertsva sa građanima Srbije. Za to vreme, američka vlada je obezbedila više od milijardu dolara bespovratne pomoći Srbiji, i mi nastavljamo da podržavamo građane i institucije koji pokreću reforme koje će omogućiti Srbiji da napreduje.
 
Pančevački biciklista Dušan Milojkov je bio presrećan zbog uspeha njegovog poduhvata.
 
- Evo sav sam se naježio. Ovo je predivan osećaj. Slede novi poduhvati, čekamo da nam korona omogući da krenemo u novi humanitarni pohod po Evropi. Rotarijanci su se pokazali kao sjajni partneri, rekao nam je Milojkov.
 
 MarketingNajnovije vesti